U svijetu gotovo 14,5 milijuna zaraženih, u Europi gotovo 8 milijuna

U svijetu je aktivnih slučajeva zaraze gotovo 14 i pol milijuna, a više od polovine zaraženih je u Europi, gotovo 8 milijuna. Najviše ukupno zaraženih, novih slučajeva i aktivnih slučajeva ima Francuska, a najviše preminulih je u Ujedinjenom Kraljevstvu.

➡️ Koronavirus - nove informacije
➡️ "Mi smo se možda umorili od covida-19, ali on se nije umorio od nas"

Ujedinjeno  Kraljevstvo prva je europska zemlja s više od 50 tisuća preminulih u Europi. Nacionalna karantena uvedena je do 2. prosinca, ali gotovo nitko ne vjeruje da neće biti produljena. Program gospodarske pomoći već je produljen do proljeća. Najviše optimizima donijela je objava Pfizer - BioNTecha od kojeg je britanska vlada naručila 40 milijuna doza cjepiva.

- Moja majka ima 78, uskoro će 79, i već sam joj rekao: Mama, budi spremna kad te pozovu na cijepljenje. Ovo je za tebe posebno važno zbog tvoje dobi i moraš biti spremna, rekao je epidemiolog Jonathan Van-Tam.

I Francuska koja ima najviše zaraženih u EU-u, živi u izolaciji, no epidemiološka situacija i dalje nse e popravlja. S obzirom na to da su ovaj put restriktivne mjere ipak blaže nego proljetos i većem broju građana je dopušteno slobodno kretanje, vrhunac drugog vala epidemije tek se očekuje.

Španjolska će zato tražiti negativan test, ne stariji od 72 sata, od svih putnika koji im dolaze iz rizičnih zemalja. Dakle, iz gotovo svih zemalja osim Norveške, Finske i Grčke.

- Postavit ćemo kontrolne točke. Svaka osoba koja dolazi iz visoko rizične zemlje morat će od 23. studenog pokazati sve dokumente koji su potrebni za ulazak u zemlju, rekao je Salvador Illa, španjolski ministar zdravstva.

Europu je od siječnja do kolovoza posjetilo gotovo 70% manje međunarodnih turista nego lani, dok se vraćanje na razinu prije pandemije predviđa tek 2024. Za putovanja unutar Europe, prognoze su optimističnije pa se oporavak očekuje 2022. i 23.

OECD je objavio da je Kina jedina među članicama  G20 koja će ove godine zabilježiti gospodarski rast i to od 1,8%.

- Zapravo je izvanredan tako brz oporavak kineskog gospodarstva, potaknut nizom politički mjera. Oporavak je bio posebno snažan u proizvodnji i investicijama, kao i u financijama i IT sektoru. Povećani su za 7,9% i 18,8% u rasponu od drugog do trećeg kvartala ove godine,  kaže Masamichi Kono, zamjenik glavnog tajnika OECD-a.

Kineska kompanija Alibaba postavila je novi rekord u prodaji robe putem interneta od 56 milijardi dolara tijekom  praznika Dana samaca. Budući da je virus uglavnom pod kontrolom, kineska ekonomija počela se oporavljati, a analitičarima je Dan samaca poslužio kao potencijalni pokazatelj snage domaćih potrošača.