Dan narcisa

Kupnjom narcisa na zagrebačkom Cvjetnom trgu, brojni građani, ali i osobe iz političkog i javnog života poput premijerke Jadranke Kosor, dali su svoju potporu obilježavanju Dana narcisa - dana oboljelih od raka dojke, koje organizira udruga Europa Donna.

Cilj akcije je podizanje svijesti o toj bolesti koja je prva na ljestvici smrtnosti kod žena. U Hrvatskoj godišnje od raka dojke oboljeva više od 2.300 žena, a oko 850 ih umire. Karcinom dojke ne može se spriječiti, ali se može na vrijeme otkriti. Europa Donna bori se da sve žene budu obaviještene o primjerenom liječenju, te o tome kako se liječi u Europi. Uz kemoterapiju i zračenje pacijenticama je potrebna i psihoonkološka potpora, rekla je dopredsjednica Europa Donne dr. Ljerka Eljuga.

Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi od 2006. godine provodi Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke "Mamma", u sklopu koga ženama u dobi od 50 do 69 godina šalju pozive na mamografske preglede.

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor, koja se pridružila akciji na Cvjetnom trgu, dala je punu potporu svim projektima i programima ranog otkrivanja raka dojke.

Bez obzira na krizu, za to ne smije ponestati novca, ustvrdila je Kosor pozvavši sve žene da se odazovu pozivu i izdvoje vrijeme za svoje zdravlje.

U prilogu pogledajte razgovor s Vidom Borš, 29-godišnjakinjom iz Zagreba koja se već tri godine bori s rakom. Vida je i zaštitno lice ovogodišnje kampanje.