U BiH 1728 novozaraženih, 49 oboljelih umrlo

U Bosni i Hercegovini potvrđeno je nešto više od 1700 slučajeva zaraze koronavirusom, a 49 zaraženih osoba umrlo je u protekla 24 sata, izvijestili su entitetski zavodi za javno zdravstvo.

➡️ U svijetu gotovo 14,5 milijuna zaraženih, u Europi gotovo 8 milijuna
Koronavirus - nove informacije
➡️ "Mi smo se možda umorili od covida-19, ali on se nije umorio od nas"

Od srijede je analizirano nešto više od pet tisuća uzoraka, a zaraza je potvrđena kod 1120 osoba iz Federacije BiH te kod 516 iz Republike Srpske.
Još 92 zaražene osobe su s područja distrikta Brčko gdje su dvije osobe umrle.

U Federaciji BiH umrla je 21 zaražena osoba, a u RS njih 26, od čega samo u Banjoj Luci osam.

Zbog velikog priljeva pacijenata u banjolučkom Kliničkom centru bili su prisiljeni prihvatiti pomoć studenata medicine. Njih šezdesetak prijavilo se kako bi volontirali.

- Trenutno nam je svaka pomoć dobrodošla, s obzirom na to da imamo više od 450 COVID pacijenata koji leže u UKC-u, više od 50 pacijenata na respiratorima i oko 200 pacijenata koji zahtijevaju terapiju kisikom, kazao je novinarima ravnatelj Kliničkog centra Vlado Đajić.

Sarajevo je grad s pojedinačno najvećim brojem novozaraženih, jer je tamo bilo 130 novih slučajeva, a na drugom je mjestu Bijeljina, u sjeveroistočnom dijelu zemlje, sa 101 novozaraženim.

Prema analizi koju je u četvrtak objavilo Ministarstvo civilnih poslova BiH, tzv. incidencija odnosno broj zaraženih na 100 tisuća stanovnika u tjedan dana u toj zemlji sada je 318. Taj se podatak odnosi na razdoblje od 2. do 8. studenog jer se u BiH sporo analiziraju statistički pokazatelji koje potpuno autonomno prikupljaju različite razine vlasti.

Od početka epidemije u ožujku u toj je zemlji zaraženo više od 68 tisuća osoba, a zabilježeno je 1750 smrtnih slučajeva.