Dug je put cjepiva od laboratorija do klinika

Cijeli svijet polaže nade u samo jedno - cjepivo. I naša zemlja provodi intenzivne pripreme za početak cijepljenja - uz pomoć Europske unije osigurane su dovoljne količine, i to od triju proizvođača. Čeka se registracija prvog cjepiva a ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak računa ta to da će Hrvatska sa zemljama EU-a biti među prvima koji će cijepiti.

➡️ Cjepiva protiv koronavirusa nadohvat ruke - evo što znamo
➡️ Koronavirus - nove informacije

Procjenjuje se da će za prijevoz cjepiva diljem svijeta trebati 8 tisuća zrakoplova. Velika većina cjepiva za Europu sletjet ću u zračnu luku u Parizu. Kontejneri su spremni. Temperaturu od potrebnih -80 stupnjeva mogu držati nekoliko dana. Dug je put od laboratorija do klinika i zadatak neće biti  baš lak, upozorava menadžer za farmaceutski teret, Air Franceov menadžer za farmaceutski teret Florand Gand.

Od proizvođača do proizvođača posebni uvjeti

- Postoje velike razlike između načina čuvanja i načina distribucije vektorskih cjepiva za koje smo prve sklopili ugovor i ovog Pheizerovog koji je drukčiji tip cjepiva. To se cjepivo sladišti na -70 stupnjeva, kaže Krunoslav Capak.

Cjepivo se sprema u manjim količinama u kutije sa suhim ledom, a kada stigne u Hrvatsku, bit će u jednoj od 5 komora u skladištu tvrtke Medoka. U jednu kutiju stane nešto malo manje od 1000 doza, a unutra je preko nekoliko desetaka kilograma suhoga leda, objašnjava direktor te tvrtke Ozren Žuković. Napominje kako će postojati određeni vremenski period u kojemu će se cjepivo morati iskoristiti kako bi bilo sigurno i učinkovito.

- Informacije su šture, ali prema njima - matrijal je klonirana ribonukleinska kiselina. Ona zahtjeva čuvanje na ovakvim tempreraturama. U protivnom bi se raspala i cjepivo bi bilo neučinkovito, dodaje magistar farmacije Gordan Rašadagić.

Važno je da ostale tvrtke nastave sa svojim istraživanjima

- Neka cjepiva bolje funkcioniraju kod starijih osoba, neka su sigurnija za trudnice. Neka dulje traju. Zato trebamo različite vrste cjepiva za koronavirus, upozorava glavna znanstvenica u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji Soumya Swaminathan.

Osigurali smo cjepiva za više od 50 posto stanovništva, prioritet su ranjive skupine, zdravstveni i domski djelatnici, ali i vojska i policija, i sve to dobrovoljno i besplatno. Građani su za cijepljenje spremni.

Izvršna predsjednica AstraZenece za HRT

Prvo cjepivo za koje je Europska unija sklopila ugovor o nabavi ono je Sveučilišta Oxford i tvrtke AstraZeneca. Potpisnik ugovora u ime AstraZenece Hrvatica je Iskra Reić. Najavljuje 300 milijuna doza, a bude li potrebno, još sto milijuna. Kaže kako završne kliničke studije vrlo ohrabruju.

- Jasno je pokazano kako cjepivo generira snažni imunološki odgovor na virus. Iako su rezultati i imunološki odgovor nakon prve doze bili značajni, nakon druge doze cjepiva vidjeli smo pozitivne rezultate kod svih sudionika, tvrdi izvršna predsjednica AstraZenece.

Detaljan intervju o cjepivu AZD1222 Iskra Reić je dala za vanjskopolitički magazin Agenda: Svijet koji možete pogledati u subotu na HTV1 u 15.30.