Nove mjere u Međimurskoj i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

Ugostiteljski objekti u Međimurskoj županiji od ponedjeljka, 16. studenoga radit će do 22 sata, a na javnim događajima i skupovima od tog će dana moći biti najviše 20 osoba, nove su mjere koje je na prijedlog Stožera te županije donio Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske.

➡️ Koronavirus - Preminule 43 osobe, 3056 novozaraženih
➡️ Sve o koronavirusu

Novom se odlukom zabranjuju svi javni događaji i skupovi s više od 20 osoba na jednom mjestu. Sve vrste ugostiteljskih objekata mogu biti otvorene najkasnije do 22 sata, osim kada se u njima održavaju svadbene svečanosti, a tada se zatvaraju u 24 sata.

Preporuka je da se ne organiziraju turistička putovanja i drugi izleti autobusima u kojima dolazi do kontakata većeg broja osoba i da se izbjegava organizacija kulturno-umjetničkih programa na kojima se očekuje veći broj osoba.

Jedinicama lokalne samouprave preporučeno je da ne iznajmljuju ili na drugi način ustupaju na korištenje sportske objekte u njihovu vlasništvu, osim za sportske ekipe koje su u sustavu natjecanja.

Osim mjera koje su stupile na snagu 7. studenoga, ove dodatne mjere u Međimurskoj županiji vrijedit će do 30. studenoga.

 Nacionalni stožer prihvatio je većinu mjera koje je zbog povećanog broja novozaraženih predložio Stožer civilne zaštite Bjelovarsko-bilogorske županije, a koje stupaju na snagu u subotu, 14. studenoga i trajat će dva tjedna, priopćio je u petak županijski Stožer civilne zaštite.

Nove mjere u Bjelovarsko - bilogorskoj županiji

Tako će se od ponoći na području grada Bjelovara primjenjivati mjere koje uključuju odgodu svih društvenih i javnih događaja te skupova u zatvorenim prostorijama, zatim amaterskih kulturno-umjetničkih izvedbi i programa te iznajmljivanja i drugog korištenja društvenih domova za sve vrste skupova.

U ugostiteljskim objektima i OPG-ima koji obavljaju ugostiteljsku djelatnost broj osoba koje istodobno u njima mogu boraviti ograničava se na 15, bez obzira na veličinu prostora i broj sala, a radno vrijeme ograničava se do 22 sata.

Preporučuje se da se sjednice skupština udruga i vijeća održavaju putem videokonferencija ili drugih tehnologija za održavanje sastanaka na daljinu.

Korištenje maski za lice ili medicinskih maski obavezno je u svim zatvorenim prostorijama u kojima se obavljaju javne ili gospodarske djelatnosti te vjerska okupljanja, uključujući i mise.

Ne preporučuju se privatna okupljanja, a ako se održavaju, preporučuje se da se ograniče na članove najviše dvaju kućanstava, uz fizičku distancu i sve higijenske mjere.

Nacionalni stožer civilne zaštite odobrio je i donošenje nužnih epidemioloških mjera za područje Bjelovarsko-bilogorske županije koje će se također primjenjivati od subote, 14. studenoga i trajati dva tjedna.

Riječ je o zabrani posjeta korisnicima pružatelja socijalne usluge smještaja za starije i nemoćne osobe i odrasle osobe s invaliditetom te o zabrani izlaska korisnika izvan dvorišta objekta pružatelja usluga smještaja starijih i nemoćnih osoba te odraslih osoba s invaliditetom, osim ako je izlazak uvjetovan medicinskim razlozima ili drugim opravdanim razlozima, kada odluku o tome donosi ravnatelj ili druga ovlaštena osoba.