U Srbiji gotovo 3500 novozaraženih, umrlo 17 oboljelih

Srbija u protekla 24 sata ima 3499 novozaraženih koronavirusom od 14.116 testiranih, te 17 umrlih, rekao je dužnosnik Ministarstva zdravstva. Od početka epidemije umrle su 972 osobe, napravljeno je 1,482.280 testiranja, a registrirano ukupno 77.264 zaraženih.

- U bolnicama su trenutačno 3564 pacijenta, od kojih je 158 na respiratoru, rekao je državni tajnik Ministarstva zdravstva Mirsad Đerlek na konferenciji za novinare Kriznog stožera.

Đerlek je kazao da su zaražena i 942 djelatnika u zdravstvenom sustavu, a 49 ih je na bolničkom liječenju. Naglasio je da su danas stupile na snagu izmjene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, kojima su uvedene kazne za nepoštovanje epidemioloških mjera te dane veće ovlasti ministru zdravstva, među kojima i mogućnost da donese uredbu o obveznom cijepljenju.

- Cijepljenje protiv koronavirusa za određene kategorije bit će obvezno, a oni koji ga budu odbijali, bit će sankcionirani, najavio je Đerlek. 

Krizni stožer najavio je i nove epidemiološke mjere, a ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je jučer da bi one mogle biti objavljene u idućih dan-dva. Još se ne zna o kojim je mjerama riječ ni kad bi mogle stupiti na snagu.

Lončar je upozorio i da su smještajni kapaciteti na COVID odjelima u Beogradu već puni i najavio mogućnost da pacijenti iz prijestolnice budu premješteni u bolnice u unutrašnjosti u kojima ima mjesta na takvim odjelima.

Beograd je i dalje na vrhu popisa gradova po broju novozaraženih, a jedna od mogućih mjera moglo bi biti ograničavanje rada noćnih klubova i splavova te ilegalnih klubova u kojima se priređuju zabave i s kojih se objave pojavljuju na društvenim mrežama.