Trumpovi pristaše izlaze na ulice, on i dalje o izbornoj prijevari

Pristaše američkog predsjednika Donalda Trumpa dans će izići na ulice kako bi poduprli njegove neosnovane tvrdnje o izbornoj pobjedi, dok on nastavlja s pravnim izazovima koji imaju malo izgleda, kako bi preokrenuo izbornu pobjedu Joea Bidena u svoju korist.

Trump je ostvario neznatan napredak na sudovima sa svojim tužbama i prvi je put u petak počeo sumnjati u svoj uspjeh. Rekao je novinarima da će vrijeme pokazati tko će biti u Bijeloj kući od 20. siječnja.

Od 7. studenog, otkad se smatra da je Biden pobjednik, bilo je i drugih protrumpovskih prosvjeda diljem zemlje, no bili su mali i zabilježeno je nekoliko incidenata.

Na protrumpovskim prosvjedima u Washingtonu i drugim gradovima trebali bi sudjelovati različiti predsjednikovi pristaše, ultra desničari i pripadnici milicije Čuvara zakletve, kao i Ponosni momci, u javnom iskazivanju potpore Trumpovu nastojanju da ostane na vlasti.

Organizatori su skupovima nadjenuli različita imena, uključujući Marš milijun MAGA, Marš za Trumpa i Zaustavite krađu. MAGA je akronim slogana Trumpove kampanje "Make America Great Again" (Učinimo Ameriku ponovno sjajnom).

Trump je na Twitteru objavio svoju podršku.

Neke ljevičarske skupine planiraju protudemonstracije u Washingtonu i drugim gradovima.

Biden je naknadno učvrstio svoju pobjedu u petak, kad su rezultati Edison Researcha pokazali da je pobijedio u Georgiji, što mu je dalo ukupno 306 elektorskih glasova, daleko više od 270, koliko je bilo potrebno da ga se proglasi predsjednikom, i znatno više od Trumpova 232.

Točno 306 glasova jednako je broju glasova koje je Trump 2016. osvojio kad je bio u utrci s Hillary Clinton, što je tada nazvao premoćnom pobjedom. Trump je na događaju u Bijeloj kući bio blizu toga da prizna da će u siječnju napustiti Bijelu kuću.

- Ova administracija neće ulaziti u karantenu. Nadam se tome, što god da se dogodilo u budućnosti - tko zna koja će administracija to biti? Čini se da će vrijeme pokazati, izjavio je Trump u svojim prvim javnim komentarima otkad je Biden proglašen izbornim pobjednikom prije tjedan dana.

Budući da je ishod izbora postao jasniji, Trump je raspravljao sa svojim savjetnicima o mogućim medijskim pothvatima i tome da ga se zadrži u javnom prostoru uoči moguće utrke 2024., rekli su njegovi pomoćnici.

Prema riječima nekoliko njegovih savjetnika, razmišlja o tome da pokrene televizijski kanal ili kampanju preko društvenih medija kako bi konkurirao onima za koje je smatrao da su ga izdali i ugušili njegovu mogućnost da komunicira direktno s Amerikancima. 

U njegovu užem timu očekuje se da Trump vodi kampanju za republikanske kandidate u Georgiji uoči drugog kruga izborne utrke 5. siječnja, kada će se odlučiti koja će stranka kontrolirati američki Senat.