Janša za kompromis s Poljskom i Mađarskom oko vladavine prava

Slovenski premijer Janez Janša poslao je pismo čelnicima EU-a u kojem se zauzeo za kompromis kako bi se brzo potvrdio proračun Unije te izjasnio protiv uvjetovanja raspodjele europskih sredstava pitanjem vladavine prava, čiju primjenu u slučaju Poljske i Mađarske smatra politički motiviranom.

Pismo je adresirano na predsjednika Vijeća EU-a Charlesa Michela i predsjednicu Europske komisije Ursulu von der Leyen, te njemačku kancelarku Angelu Merkel, budući da Njemačka trenutačno obnaša rotirajuće predsjedništvo EU-a.

Janša navodi da se sada, kad prijeti blokada zbog pitanja vladavine prava u Poljskoj i Mađarskoj, potrebno vratiti na poštovanje dogovora o proračunu iz srpnja ove godine, i na "odgovoran pristup" za dobro cijele Europske unije.

Kako prenose slovenski mediji čiji su dopisnici u Bruxellesu imali uvid u sadržaj pisma, Janša u njemu tvrdi da nedavni dogovor između Vijeća EU-a i Europskog parlamenta o uvjetovanju korištenja europskih sredstava poštovanjem načela vladavine prava ugrožava konačnu konsenzualnu potvrdu proračuna, a kriterije po kojima se u sadašnjoj sutuaciji tretira načelo vladavinje prava ocjenjuje politički motiviranim.

Janša navodi da kompromis, za čije su postizanje ključni idući dani, mora biti pošten i uravnotežen.

- Vladavinu prava treba primjenjivati u cijeloj Europskoj uniji, ali se diskrecijski mehanizmi koji se ne temelje na neovisnoj prosudbi nego na politički motiviranim kriterijima ne mogu nazvati vladavinom prava - stajalište je slovenskog premijera.

- Danas brojni mediji i neke političke skupine u Europskom parlamentu otvoreno prijete korištenjem instrumenta koje pogrešno nazivaju 'vladavina prava', kako bi većinskim  preglasavanjem  disciplinirali pojedine države članice - tvrdi Janša u svom pismu.

- Oni među nama koji su dio života proveli pod totalitarnim režimima znaju da odstupanje od realnosti počinje onda kad se procesima ili ustanovama daju imena koja su suprotna njihovoj suštini - naveo je slovenski premijer.

U ponedjeljak je u Bruxellesu na razini veleposlanika država članica kvalificiranom većinom potvrđen tekst uredbe kojom se dodjela sredstava iz EU proračuna državama članicama uvjetuje provedbom vladavine prava, a Poljska i Mađarska su glasovale protiv, dok se Slovenija založila za kompromis kako bi se problem brzo riješio kompromisom još prije ključnog sastanka na vrhu  čelnika država članica.