Plenković: Stožer će pripremiti novi paket mjera

Otvarajući sjednicu Vlade predsjednik Vlade Andrej Plenković zahvalio je svima koji su jučer sudjelovali u Koloni sjećanja u Vukovaru i Škabrnji.

➡️ Ministar Vili Beroš pozitivan na koronavirus
➡️ Sve o koronavirusu  
➡️ Vrkljan i Krišto (DP) traže ocjenu ustavnosti Ovršnog zakona  
➡️ Malenica: U Ovršni zakon stavili smo socijalne komponente

- Poslali smo važne poruke o važnosti Vukovara - simbola hrvatske žrtve i hrvatske pobjede i svim hrvatskim braniteljima iskazali zahvalnost. Drago mi je da je s nama bio i potpredsjednik Vlade Boris Milošević, rekao je Plenković.

Istaknuo je kako su u protekle četiri godine za Vukovar učinili znatne napore kako bi pomogli kvaliteti života ljudi u Vukovaru.

- Poruke koje upućujemo su konzistentne i stalne i drago nam je da vidimo napredak. Naša privrženost da i dalje radimo za grad heroj je tu i bit će u budućnosti, poručio je.

Istaknuo je i važan projekt digitalizacije arhivskog gradiva iz Domovinskog rata, čiji je nositelj Ministarstvo branitelja, vrijedan 81,5 milijuna kuna. Ocijenio je da se radi o hvalevrijednom projektu i da će i uz druge projekte koji su financirani europskim sredstvima, osobito veteranski centri i braniteljska populacija imati znatne, vidljive, konkretne podrške od hrvatskog članstva u EU.

Kad je riječ o epidemiji koronavirusa premijer Plenković poručio je da je situacija ozbiljna.

- U zadnja tri tjedna u listopadu imamo udvostručenje broja zaraženih svaki tjedan. U posljednja tri tjedna rast se nastavio, ali se bitno usporio zahvaljujući mjerama koje smo donijeli, rekao je Plenković dodavši da iako su mjere usporile širenje krivulja nije počela padati na način kako bi htjeli.

Plenković je istaknuo i da su jučer i prekjučer razgovarali kako bi stožer na temelju preporuka znanstvenika, epidemiologa i HZJZ-a, izradio paket novih mjera kojim ćemo nastojati organizirati život i rad da se smanji intenzitet i širenje epidemije.

Istaknuo je i da je ova situacija dovela i do većeg broja umrlih, koji je negdje iznad 35 proteklih dana, "što govori dovoljno o ozbiljnosti situacije".

Ponovio je da je bitno da se svi pridržavaju mjera i nošenja maski, nerukovanja, prozračivanja prostorija, dezinfekcije, držanja distance, smanjivanje druženja.

Slična je situacija, kaže, i u drugim europskim zemljama.

Danas se na temu koronavirusa održava sjednica Europskoga vijeća.

- Danas ćemo razgovarati o zajedničkim mjerama, te očekivanjima vezano za potvrđivanje i verifikaciju jednog od cjepiva kako bismo onda došli u situaciju da se provede plan na kojem rade naši stručnjaci i HZJZ, rekao je Plenković.

- Vremena su zahtjevna, potrebna je odgovornost i solidarnost svih naših sugrađana, stoga apeliram da pratimo preporuke i pridržavamo ih se onako kako ih donosi Stožer i kako će ih donijeti u slijedećim danima, poručio je.

Dulibić: Stopa smrtnosti od Covida-19 nekoliko je puta veća od sezonske gripe

Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Tomislav Dulibić rekao je da se broj zaraženih u svijetu približava brojci od 56 milijuna, a da je broj preminulih veći od 1,3 milijuna.

- U prvih 19 dana mjeseca studenoga broj hospitaliziranih se udvostručio, a broj osoba na respiratoru se kontinuirano povećava.

U izvješću o stanju koronavirusa u Hrvatskoj, Dulibić je upozorio da trenutni postotak novozaraženih, koji ne dolaze iz samoizolacije, iznosi visokih 80 posto.

- To znači da se velika većina pozitivnih sugrađana slobodno kretala i širila zarazu ne sumnjajući da su bili u kontaktu sa zaraženom osobom, kazao je Dulibić.

Dodao je i da je stopa smrtnosti nekoliko puta veća od sezonske gripe, a infekcija može uzrokovati dugotrajne bolesti čak i u mladih i prethodno zdravih osoba.

Istaknuo je da je zato potrebno držati fizičku distancu od dva metra, nositi maske i održavatu higijenu ruku, jer kako je rekao, to je najpouzdaniji način očuvanja vlastitog zdravlja.

Dulibić je istaknuo kako je proteklog tjedna izdana uputa o preraspodjeli medicinskih sestara za rad s oboljelima od koronavirusa, te uputa o potrebi osiguranja dovoljnog broja ljudskih resursa za potporu bolničkim koordinatorima koji će pružati informacije o slobodnim terminima zdravstvenih usluga.

Također, izdana je uputa o nužnom povećanju kapaciteta u jedinicama centralnog naručivanja i dodatnih termina za naručivanje izvanbolničkih pacijenata na dijagnostičke postupke i specijalističke preglede, te uputa za provođenje zdravstvene njege i fizikalne terapije u kući bolesnika kod pacijenata u izolaciji i samoizolaciji.

Božinović: U sljedećem razdoblju ići će se sa striktnim mjerama

U proteklih tjedan dana Stožer je donio pet novih odluka vezanih za pooštravanje, odnosno uvođenje novih mjera, ponovio je na sjednici Vlade ministar Davor Božinović.

U ovom trenutku u Hrvatskoj imamo 10 županija sa strožim mjerama od onih na razini Nacionalnog stožera. Građani u tim županijama već neko vrijeme žive pod tim režimom. U ovom trenutku se, rekao je, razmatraju, odnosno pripremljene su opcije uvođenja dodatnih mjera na razini Hrvatske. S obzirom na to da broj novozaraženih raste, moramo učiniti sve kako bi se održala funkcija zdravstvenog, pogotovo bolničkog sustava u RH, rekao je Božinović.

Dotaknuo se i provođenja nadzora u ugostiteljskim objektima.

- U proteklom tjednu su inspektori izvršili više od 17800 nadzora klubova, poslovnih subjekata, javnih okupljanja i sl. Izdana su 732 upozorenja uz 20 prekršajnih naloga u iznosu od 600 tisuća kuna.

U sljedećem razdoblju ići će se sa striktnim mjerama, s obzirom na to da smo procijenili da je već toliko toga izrečeno kada je riječ o poštivanju mjera i da su svi, ne samo pravne osobe, nego i građani, svjesni koje su to mjere da se uspori širenje pandemije, rekao je.

Što se tiče opreme, u skladištima Ravnateljstva civilne zaštite ima oko 12,2 milijuna raznih artikala, oko 1300 tona zaštitne opreme koja se redovito izdaje korisnicima, poručio je također.

Na dnevnom redu sjednice je, među ostalim, i prijedlog izmjena i dopuna Ovršnog zakona te Prijedlog odluke o pokretanju izrade Strategije za sprječavanje korupcije za razdoblje od 2021. do 2030. godine.