Studenti volonteri traže kontakte

Osim na trijažama i u pozivnom centru Ministarstva zdravstva, studenti viših godina Medicinskog fakulteta u Zagrebu od danas volontiraju i prateći kontakte zaraženih u Školi narodnog zdravlja "Dr. Andrija Štampar".

Projekt je to Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Medicinskog fakulteta, koji u svojoj bazi volontera ima više od 500 studenata. Ovo je njihov doprinos u borbi s pandemijom. Iako sada oni zovu, na poziv u pomoć , spremno su se odazvali.

- Za sada sam poprilično zadovoljan, a i dobar je osjećaj raditi korisno i znati da pomažem, govori Mihajlo Ćuk, student 3. godine Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Kontakte prate u pet županija. U smjenama, ali svaki dan radi po 40 studenata.

- U dva sata staviti u samoizolaciju dva cijela razreda u školi u Slavonskom Brodu, što bi prema procjeni jedan epidemiolog radio dva dana, govori Mirjana Kujundžić Tiljak, ravnateljica Škole narodnog zdravlja "Andrija Štampar" Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

U bazi volontera je njih petstotinjak. Neki će za požrtvovnost biti nagrađeni.

- Najviše su aktivni studenti završnih godina koji su blizu ulaska u zdravstveni sustav. Mi ćemo sigurno dio nastave koji moraju praktično njima priznavati, govori Marijan Klarica, dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

- Mislim da je to idealna prilika da malo vježbamo i da se upoznamo s realnom situacijom kakva je u zdravstvu, objašnjava Iva Šimunić, studentica 4. godine Medicinskog fakulteta Sveučilištu u Zagrebu.

- Gdje se prijavljuju studenti 5. i 6. godine koji rade četiri sata, dodatno rasterećuju zdravstveni sustav, govori Marin Begović, student 4. godine Medicinskog fakulteta Sveučilištu u Zagrebu, član Vijeća sekcije za anesteziologiju i reanimatologiju.

Pozivni centar za onkološke bolesnike otvoren je svaki dan od 8 do 16 sati.

- Na njih bi se nekako trebalo najviše paziti. Tako da sam htjela na ovaj način doprinijeti tome, ističe Iva Ljubas, studentica 6. godine Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

- Nitko se ne žali, svi su rekli da je ovo odlično iskustvo i sve je veći interes, kaže Begović.

A ovo je, kažu, njihov doprinos u borbi s koronavirusom.