Žestoka rasprava oko turističkih zajednica u Saboru

Hrvatski sabor je nastavio sjednicu raspravom o prijedlogu izmjena Zakona o članarinama u turističkim zajednicama, kojim se predlaže smanjenje parafiskalnih davanja radi rasterećenja poduzetnika i  stvaranja konkurentnog poslovnog okruženja. Saborska oporba žestoko je napala sustav turističkih zajednica i njihovih članarina, tvrdeći da se radi o paralelnom sustavu koji služi za uhljebljivanje i trošenje milijuna kuna na putovanja bez učinka.

Zakonskim izmjenama od 1. siječnja iduće godine članarina u turističkim zajednicama, za svih pet skupina obveznika, bila bi 12 posto manja. Saborska oporba ocijenila je da to nije dovoljno i žestoko napala sustav turističkih zajednica i njihovih članarina, tvrdeći da se radi o paralelnom sustavu koji služi za uhljebljivanje.

Posebno kritični bili su zastupnici Mosta koji su zatražili ukidanje pristojbi za turističke zajednice. Da treba ići u smjeru potpunog ukidanja turističkih članarina smatra i Davor Dretar (DP) i poručuje turističkim zajednicama: "Primite se posla, smislite programe i manifestacije, iznajmljujte štandove i zaradite novce.

Paralelan sustav i glasačka mašinerija?
Hrvoje Zekanović (HRAST) ustvrdio je da u turističkim zajednicima radi tisuće zaposlenika koji su mahom uhljebljeni i koji uglavnom služe kao glasačka mašinerija i ne rade ništa. To je paralelan sustav u kojem (Ministarstvo) nema kontrolu što se događa, kazala je Dalija Orešković (Centar). Željko Lenart (HSS) drži da za turističke zajednice treba naći drugi izvor financiranja i ukinuti parafiskalni namet turističkih članarina.

Zastupnik Anton Kliman (HDZ) odbacio je kritike oporbe na račun turističkih zajednica poručivši da turisti u Hrvatsku ne dolaze slučajno već putem organiziranog sustava na čelu s Ministarstvom turizma i Hrvatskom turističkom zajednicom koja nas promovira u svijetu. Istaknuo je da je upravo kvalitetan nastup dijela turističkih zajednica omogućio u vrijeme koronakrize dobre turističke rezultate te da bi njihovim ukidanjem Hrvatska bila u kaosu.

Bivši ministar turizma Gari Capelli (HDZ) tumači mu kako su vlasnici i osnivači turističkih zajednica lokalne samouprave, dakle općine i gradovi, kako to nema veze sa Ministarstvom.

Plaće direktora TZ veće od dužnosničkih

Daliju Orešković zanima koliko godišnje stoji ukupan rad turističkih zajednica ili prosječna plaća njihovih direktora. Višestruko su veće od plaća dužnosnika, a nitko ih ne kontrolira, tvrdi zastupnica kojoj HDZ-ov Josip Borić uzvraća da iznosi neistine oko plaća. To je laž i neistina, neznanje i bezobrazluk, značilo bi da imaju plaće preko 20 i 30 tisuća, a to nije istina, kaže Borić. U 'obranu' Orešković stao je Miro Bulj (Most) koji je pak Boriću uzvratio da je jedan od glavnih u Klubu HDZ-u za uljepšavanje stvarnosti. Orešković je na to izjavila kako nije krhka ženica, kako se i sama zna obraniti.

Državna tajnica u Ministarstvu turizma Sandra Herman odgovorila je kako nije istina da turističke zajednice nikome ne podnose izvješća, jer postoje turistička vijeća. Demantira i tvrdnje o visokim plaćama direktora. To ni približno nije istina, direktori plaće usuglašavaju sa sustavima lokalne, odnosno regionalne uprave, plaće su recimo na razini pročelnika, ističe. Naglasila je i da su unatrag pet godina, članarine ukupno smanjenje za 32%, da je ove godine privatnim iznajmljivačima paušal smanjen za 50%, dok su oni koji su odjavili smještaj bili oslobođeni plaćanja.