Meksiko se približio sumornoj granici od 100 000 umrlih od koronavirusa

Meksiko, najmnogoljudnija zemlja španjolskog govornog područja, blizu je brojci od 100 000 potvrđenih smrtnih slučajeva od koronavirusa, nakon što je prije nekoliko dana prešao milijun zaraženih osoba.
➡️ Sve o koronavirusu 
➡️ Covid-19 - najnovije informacije

Službeni broj smrtnih slučajeva u Meksiku od COVID-19 među najvišima je na svijetu, te na američkim kontinentima zaostaje samo za SAD-om i Brazilom. Prema Reutersovoj analizi, zemlja s oko 125 milijuna stanovnika u svijetu čini više od sedam posto potvrđenih smrtnih slučajeva, dok je stopa smrtnosti od gotovo 10 posto viša od bilo koje druge zemlje koja je prijavila više od milijun zaraženih osoba. Rast broja oboljelih vjerojatno je pomoglo kronično loše financirane javnih bolnica, kao i velika siva ekonomija zbog koje su milijuni prisiljeni napuštati dom svaki dan kako bi zaradili za život.

Vladini dužnosnici priznaju da objavljeni podaci predstavljaju samo dio stvarnog broja umrlih. Od početka pandemije vlada je izbjegavala izdvajanje za spašavanje tvrtki ili financijsku pomoć radnicima, što je bitno drugačije od mnogih država koje su nastojale ublažiti gospodarski udar.

Podaci Ministarstva zdravstva u srijedu govore da je Meksiko dosegao 99.528 smrtnih slučajeva. Gotovo dvije trećine prijavljenih smrtnih slučajeva do sada su muškarci. Brojke samog ministarstva navode više od 15.000 dodatnih "sumnjivih" smrtnih slučajeva.