Ogorec: Zrakoplovi se mogu unajmiti

O kupnji aviona, čuvanju granica, kontroverznom zakonu o ograničavanju sloboda, čak i u Njemačkoj, te drugim vanjskopolitičkim temama u Studiju 4 govorio je vanjskopolitički analitičar prof. Marinko Ogorec.

➡️ MUP reagirao na optužbe iz njemačkog Der Spiegela
➡️ Odnos prema migrantima u fokusu EU pravobraniteljice

➡️ Banožić o nabavi aviona: Sve zemlje su jednake 
➡️ Tabak: O postupku nabave vojnih aviona malo se zna 

Hrvatska policija dobro štiti granice

Ogorec je kazao da je iz materijala koje su jučer objavili pojedini mediji o maltretiranju migranata od strane hrvatske policije, vidljivo da nije bilo maltretiranja ni bilo kojeg oblika nasilja.

Dodao je da nasilja na slikama nema, a o čemu je riječ, tek će se vidjeti. Ogorec je poručio da hrvatska policija dobro štiti naše granice, te da, štiteći našu, štiti i granicu Europske unije. Vezano za ulazak Hrvatske u Schengenski prostor smatra da bi ostalim članicama Europske unije bilo važnije da Hrvatska u njega uđe nego samoj Hrvatskoj.

- Mi ionako dobro štitimo svoje granice, mi ćemo i tako imati određeni prostor, naravno, ako budemo članica Schengenskog prostora, imat ćemo i određene benefite kojima bi se olakšala zaštita granica, ali i za sada je to funkcionalno i zadovoljavajuće i ja tu ne vidim nikakav problem, rekao je vanjskopolitički analitičar.

Migranti su problem zapadnoeuropskih zemalja

Ogorec je naglasio da migranti koji imaju uza se nekoliko tisuća eura i ne žele legalno prijeći granicu, očito žele ostati nevidljivi te se postavlja pitanje zašto oni to rade i ne žele se legalno registrirati pri prelasku granica. Dodao je da na ta pitanja trebaju odgovoriti obavještajne agencije, a najmanje hrvatske obavještajne agencije jer je to ponajprije problem zapadnoeuropskih zemalja.

Stožer mora balansirati vezano za uvođenje novih mjera

Ogorec je istaknuo da je pandemija donijela restriktivne mjere te se može razgovarati o koronadiktaturi jer sam koronavirus diktira određeno ponašanje i mjere koje opterećuju gospodarstvo. Dodao je da je virus stvaran i vrlo opasan te sve nade polaže u pronalazak cjepiva kako bi se život vratio u normalu.

Ogorec je naglasio da Nacionalni stožer civilne zaštite mora balansirati kada je riječ o uvođenju novih mjera zbog gospodarstva te je dodao da im ne bi bio u koži.

Hrvatska mora štititi svoj zračni prostor

Komentirao je nabavu zrakoplova te je kazao da postoji i opcija unajmljivanja zrakoplova dok se ne steknu uvjeti da se zrakoplovi kupe, ali tu opciju nitko ne spominje. Istaknuo je da je tu opciju iskoristila Austrija kada je kretala u obnovu svoje borbene zračne flote.

Istaknuo je da Hrvatska mora štititi svoj zračni prostor, a najisplativije je da ga štitimo sami, ako budemo plaćali nekomu da ga štiti, onda dolazi do niza problema jer bismo izgubili dio vitalnih oružanih snaga i to si Hrvatska ne smije dopustiti.

Amerika je podijeljena, mogući nemiri

Ogorec je rekao da je Amerika izrazito podjeljena i da Donald Trump očito ne namjerava otići mirno i moglo bi doći do nasilnih prosvjeda, odnosno nemira. Istaknuo je da bi Trump mogao otvoriti novo svjetsko ratište.