Varaždinska županija gotovo u 'lockdownu'

Nacionalni stožer prihvatio je prijedlog Stožera Varaždinske županije i odobrio uvođenje strožih mjera. Zatvaraju se svi ugostiteljski objekti, sportske dvorane, zabranjuju okupljanja u zatvorenom, a na otvorenom se ograničavaju na 20 osoba.

➡️ Uvode se strože mjere, provođenje kontrolira i policija
➡️ Sve o koronavirusu  

Prihvaćena je jedna iznimka, pod strogim epidemiološkim mjerama ostavljena je mogućnost vjerskih obreda u crkvama uz označen broj osoba koje mogu biti u tom prostoru, kazao je župan Radimir Čačić nakon koalicijskog sastanka u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici.

U Varaždinu na snagu stupaju sljedeće mjere: 

- zabrana održavanja javnih okupljanja više od 20 osoba
- zabrana svih javnih okuplja u zatvorenim objektima
- privremena obustava rada svih ugostiteljskih objekata, osim usluge pripreme i dostave hrane
- privremena obustava profesionalnih umjetničkih programa, izložbi, sajmova i kinoprojekcija
- privremena obustava sportskih natjecanja i organiziranih treninga u sportovima u kojima dolazi do fizičkog kontakta 
- privremena obustava korištenja sportskih i rekreacijskih centara.

Čačić smatra da Varaždinska županija, ali i Hrvatska, kasne sa strožim mjerama, dodajući kako je "Hrvatska najgora u Europi" te da će uskoro doseći 14-dnevnu incidenciju od 1000 zaraženih na 100.000 stanovnika. Najavio je da će se u Varaždinskoj županiji u nadzor pridržavanja epidemioloških mjera uključiti policija, a takva mogućnost postoji i na nacionalnoj razini.

➡️ Čehok proziva Čačića: Trebamo više testirati

Upitan kako komentira najavu strožih mjera na nacionalnoj razini samo dva dana nakon što je u Vukovaru održana Kolona sjećanja s oko 5000 sudionika, Čačić je ocijenio da je to bila dobra odluka.

- I vi i ja znamo da je Vukovar prošao fenomenalno dobro. Da je bila politička odluka na bazi epidemioloških zahtjeva da se Kolona sjećanja zabrani, imali biste demonstraciju desnice. Ja smatram da je to dobro u zadanim okvirima, epidemiološka šteta mogla je biti puno veća da se to zabranilo, kazao je varaždinski župan.U samom vrhu europskih regija s najvećim brojem novozaraženih

U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji evidentirano je 307 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a umrle su tri osobe. Testirano je ukupno 698 uzoraka. Posljednjih tjedan dana zabilježeno je 1635 novih slučajeva, što na 100.000 stanovnika daje sedmodnevnu incidenciju vrijednosti 973. 

Na liječenju u Općoj bolnici Varaždin trenutačno je 186 osoba s težom kliničkom slikom od kojih je 64 na odjelu infektologije, a 11 na ostalim odjelima. Petnaest ih je u jedinici intenzivnog liječenja, od toga 14 na respiratoru, 51 je u Klenovniku i 45 u Novom Marofu.

Umrle su tri pozitivne osobe tako da je ukupno 47 preminulih u tri tjedna. Prije toga su u osam mjeseci evidentirane ukupno tri preminule osobe pozitivne na COVID-19. S kućnog liječenja otpušteno je 369 osoba.