Borrell na obljetnicu Daytona pozvao da se nadiđu podjele u BiH

Šef europske diplomacije Josep Borrell izjavio je u Sarajevu da priključenje zapadnog Balkana Europskoj uniji ostaje ključni cilj kako bi se dovršio mirovni projekt za cijeli kontinent.

Borrell je stigao u Sarajevo na obilježavanje 25. obljetnice Daytonskog sporazuma kojim je 1995. završen rat u BiH. U govoru u sjedištu Delegacije EU-a potvrdio je spremnost Unije da pomogne BiH i primi je u svoje članstvo kada za to ispuni uvjete: funkcionalna demokracija, snažna vladavina prava i poštovanje individualnih ljudskih prava.

Visoki europski predstavnik upadljivo je izbjegavao spomenuti kolektivna prava, jedno od pitanja koje trenutno najviše opterećuje stanje u BiH.

Borrell je kazao kako je na lokalnim političarima da preuzmu odgovornost za napredak svoje zemlje na europskom putu jer to od njih očekuju građani koji ne žele biti taoci prošlosti na koju ih podsjećaju negativna retorika, sadašnje podjele i sukobi.

- Europa je tu da vam pomogne i nadam se da to možemo ostvariti - kazao je Borrell istaknuvši kako je pluralizam u BiH njezino golemo bogatstvo, no ono može biti i oružje u rukama onih koji žele podjele, kako se to pokazalo kada je izbio rat 1992., koji je nazvao "nasramnijom epizodom u novijoj povijesti Europe".

Borrell je govor trebao održati u parlamentu BiH, no to su vetom spriječili zastupnici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) na čijem je čelu Milorad Dodik. Pravdali su to epidemiološkim mjerama i time da im netko "nameće protokol".

Borrell se tijekom dana iza zatvorenih vrata sastao s čelnicima dvaju domova državnog parlamenta i njihovim zamjenicima, a neki od njih su ujedno čelnici najvećih političkih stranaka u zemlji poput predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića i Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića.

Izetbegović je novinarima nakon susreta izjavio kako nije htio ponavljati fraze o tome da je Dayton donio mir, nego je pred Borrellom inzistirao na tome da treba raditi na reformama, prestati s blokadama i nijekanjem ratnih zločina.

U povodu obljetnice Daytonskog sporazuma poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović optužio je susjedne države da pokušavaju potkopati napredak ostvaren od potpisivanja sporazuma.

Visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko ocijenio da sporazum nikome ne daje pravo da dovodi u pitanje opstanak BiH i sigurnost njezinih građana koji imaju pravo na siguran i dostojanstven život.

Izjavu u povodu 25. obljetnice okončanja rata u BiH dao je i glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg podsjećajući na ključnu ulogu koju je Savez odigrao u provedbi vojnog dijela mirovnog sporazuma angažirajući 60 tisuća vojnika iz zemalja članica.