HPK: Kupujmo domaće

Pred nama su dani u kojima ćemo sve više trošiti, ponajviše za hranu i darove. Tijekom lanjskih blagdana potrošili smo 15 milijardi i 300 milijuna kuna, a ove godine vjerojatno će potrošnja biti manja zbog krize. Hrvatska poljoprivredna komora pozvala je potrošače da izaberu hrvatske proizvode na kojima stoji znak "Plavi ceker".

Oznaka "Plavi ceker" potrošačima na jednostavan način daje informaciju da je proizvod domaći i to u svim fazama proizvodnje.

- Svi prijavljeni proizvodi trebaju proći kontrolu i to Nastavnog zavoda "Dr. Andrija Štampar" i jednako tako laboratorijske pretrage na PBF-u, kaže Đurđica Sumrak, Grad Zagreb, Ured za poljoprivredu i šumarstvo.

Zbog pada potrošnje u restoranima i hotelima, sve više domaćih proizvođača plasira svoje proizvode na online tržnicama ili ih dostavlja na kućni prag.

- Pozivamo potrošače da u vrijeme božićnih blagdana kupuju domaće proizvode te na taj način pomognu našim poljoprivrednicima i gospodarstvu, rekla je Tajana Radić, Hrvatska poljoprivredna komora.

Zasad oznaku Plavi ceker nose proizvodi samo 60-ak priozvođača, a u Poljoprivrednoj komori nadaju se da će se se tom projektu priključiti proizvođači iz svih krajeva Hrvatske.

Proizvodi se mogu naručiti putem interneta, a Poljoprivredna komora poziva sve domaće proizvođače da se, ako već nisu, uključe u projekt.