Više od stotinu republikanskih dužnosnika pozvalo na odbijanje Trumpovih tvrdnji

Više od stotinu bivših republikanskih službenika nacionalne sigurnosti u ponedjeljak je pozvalo čelnike svoje stranke da osude odbijanje predsjednika Donalda Trumpa da prizna poraz na izborima, nazivajući to opasnim i antidemokratskim napadom na američke institucije. 

U skupini koja je osudila ponašanje američkog predsjednika nakon izbora su najviši dužnosnici bivših republikanskih vlada Ronalda Reagana, Georgea Busha starijeg i mlađeg te samog Donalda Trumpa.

Oni su kritizirali republikance u Kongresu jer većinom nisu osudili Trumpovo odbijanje da prizna poraz od demokrata Joea Bidena na predsjedničkim izborima 3. studenoga.

Skupina nazvana Bivši republikanski dužnosnici nacionalne sigurnosti za Bidena u pismu je posebno kritična prema republikanskim čelnicima u Kongresu. 

Veći dio republikanaca ostaje po strani dok Trump tvrdi da je stvarni pobjednik izbora, ne pružajući dokaze o raširenoj prijevari koja bi preokrenula službeni rezultat, a njegov pravni tim i dalje ne odustaje od pravosudne borbe. 

Ohrabrujući predsjednika Trumpa svojom taktikom odgode ili šutnje, republikanski čelnici stvaraju prijetnju za američku demokraciju i nacionalnu sigurnost, napisala je skupina. 

Među potpisnicima su umirovljeni general Michael Hayden, bivši šef nacionalne sigurnosti i CIA-e i William Webster, jedini čovjek koji je bio na čelu i FBI-ja i CIA-e. 

Službeni rezultati pokazuju da je Biden pobijedio s 306 elektora izbornih kolegija, daleko više od potrebnih 270, u odnosu na Trumpovih 232.

Demokrat je dobio i 6 milijuna glasova više na razini cijelog SAD-a.