U Saboru završeno maratonsko izjašnjavanje o amandmanima

Vladinim prihvaćanjem amandmana Žarka Tušeka (HDZ) na predloženi Financijski plan HŽ Infrastrukture, Hrvatski sabor u utorak je završio maratonsko izjašnjavanje o amandmanima na državni i proračune izvanproračunskih korisnika za 2021., započeto jučer.

➡️ Sabor o amandmanima na predloženi državni proračun    

Tušek, jedini HDZ-ov zastupnik koji je podnio amandman, predložio je da država osigura dva milijuna kuna za projektnu dokumentaciju 1. faze modernizacije i elektrifikacije željezničke pruge Zabok-Krapina-državna granica sa Slovenijom.

Od 300-tinjak podnijetih, Vladini predstavnici prihvatili su samo četiri amandmana na proračun, dva SDP-ove Vesne Nađ, jedan Kluba IDS-a i jedan nezavisne Marijane Petir. Sabor će o njima i samom državnom proračunu za 2021. glasovati u srijedu.

Sasvim je izvjesno da će se proračun zadržati u okvirima koje je predložila Vlada, prihodi na razini 147,3 milijarde kuna, a rashodi 157,9 milijardi kuna. Vladini predstavnici u utorak su, pak, odbili sve amandmane Mire Bulja (Most) na financijske planove Fonda za zaštitu okoliša i Hrvatskih cesta okrenute Sinju i njegovim infrastrukturnim potrebama.

- Sinj i Cetinska krajina najperspektivnije su područje zbog blizine Splita, turističkog i gospodarskog središta, dobrim i sigurnim cestama postali bi njegovo predgrađe, argumentirao je Bulj, no bez učinka.

Nastojeći dobiti Vladinu podršku za svoje prijedloge, 'zaigrao' je i na povezanost državnog tajnika Tomislava Mihotića sa sinjskim krajem, a sjetio se spomenuti i predsjednika države Zorana Milanovića.

- Pozivam Zorana Milanovića da pokuša pomoći svojim Glavicama, rekao je Bulj nakon što mu je odbijen amandman da se osigura pet milijuna kuna za izgradnju nogostupa na cesti Sinj-Glavice-Han.

- Zašto nije prihvaćen ni jedan od mojih 70-ak amandmana kojima sam nastojao pomoći građanima od Prevlake do Iloka, kao ni jedan Mostov, a ukupno ih je bilo 150?, upitao je Bulj.

Zastupnik Hrvoje Zekanović (HS) zapitao se očekuje li političku scenu velika koalicija HDZ-a i SDP-a, a možda i IDS-a, s obzirom na to da je od 300-tinjak proračunskih amandmana Vlada prihvatila samo dva - SDP-ove Vesne Nađ o dodatnih 450 tisuća kuna za prevenciju nasilja među mladima te IDS-ov o 10 milijuna kuna za rekonstrukciju policijske postaje Poreč.
HDZ neće ni u kakvu veliku koaliciju sa SDP-om i IDS-om, uzvratio mu je Marko Pavić (HDZ). Ustvrdio je i kako možda neki žale što nisu žetončići u Saboru, kako je vladajuća koalicija stabilna i sutra će sa 76 ruku izglasovati državni proračun. 

I Vilim Matula (ZLB) je nezadovoljan što je Vlada odbila oporbene amandmane, pogotovo one okrenute kulturi i kulturnim projektima. Prezir kulture, koji pokazuju HDZ i vladajući, vodi samo do jedne kulture - kulture prezira, rekao je zastupnik.