Osječko-baranjska: 210 novozaraženih, šestero preminulih

U Osječko-baranjskoj županiji u posljednja 24 sata je 210 novih slučajeva zaraze koronavirusom, među kojima je 31 potvrđen antigenskim testiranjem koje je počelo i u Osijeku. Šest osoba je umrlo, priopćio je u utorak županijski Stožer civilne zaštite.

➡️ Koronavirus - najnovije informacije
➡️ Sršen: Neki važni znanstvenici kritiziraju sve što se radi
➡️ Sve o koronavirusu 
➡️ Favoriti u utrci za cjepivo protiv Covida-19
➡️ Vrijeđanje epidemiologa i skrivanje kontakata

O stanju u Osječko-baranjskoj županiji u središnjem je Dnevniku izvijestila naša dopisnica Melita Homa.

- Zavod za javno zdravstvo počeo je raditi brze antigenske testove. Zanimljivo je da su svi danas testirani bili i pozitivni, no važno je napomenuti da se radilo o ljudima sa simptomima. Epidemiolozi kažu da je taj test najpouzdaniji u prvih 5 dana nakon pojave simptoma, a nakon toga pouzdanost se gubi, javlja Homa.

Homa kaže kako se povećavaju kapaciteti osječke i našičke bolnice.

- Hospitalizirano je 207 pacijenata. Dogovoreno je i povećanje kapaciteta našičke bolnice s 50 na 90 kreveta namijenjenih covid pacijentima, dodaje.

- Zbog epidemiološke situacije županijski stožer civilne zaštite je predložio školama da održavaju nastavu na daljinu. U svim srednjim školama u županiji od danas se nastava provodi na daljinu, dok se ta odluka u osnovnim školama provodi djelomično. Naime, u onim školama kojima je županija osnivač 229 je zaraženih učenika i djelatnika i više od 1600 osoba je u samoizolaciji, javlja naša reporterka.U laboratorijima KBC-a Osijek i županijskog Zavoda za javno zdravstvo zabilježeno je 179 novozaraženih.

Prvi put u Osijeku su rađena i antigenska testiranja za 31 osobu i svi pozitivni na koronavirus. Tako je u zadnja 24 sata na području županije zabilježeno ukupno 210 novozaraženih, ističu iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Najviše novooboljelih je iz Osijeka (117), Valpova (19), Đakova (15),  Našica i Belog Manastirau (4), Donjeg Miholjca (3) i Belišća (2).

Po šest novopozitivnih ima prebivalište na području općina Antunovac, Čepin i Petrijevci, pet Bilje, po tri Darda i Semeljci, po dvije osobe su iz općina Čeminac, Draž, Kneževi Vinogradi i Vuka. Po jedna novopozitivna osoba je iz općina Drenje, Ernestinovo, Gorjani, Koška, Levanjska Varoš, Marijanci, Petlovac, Satnica Đakovačka i Viškovci.

Na bolničkom liječenju nalazi se 207 osoba oboljelih od COVID-a. Njih 164 je u KBC-u, od kojih su 32 na respiratoru. U Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirana su 43 pacijenta.

U zadnja 24 sata umrlo je šest osoba zaraženih koronavirusom. Među njima su trojica muškarca iz Belišća (1954.), Valpova (1939.), i Bizovca (1963.), te tri žene iz Osijeka (rođene 1939., 1937. i 1950. godine).

Od početka pandemije na području županije umrle su 143 osobe, od toga 98 njih u studenome, priopćio je Stožer.

Policija je provela 20 samoinicijativnih provjera osoba u samoizolaciji i jednu po dojavi građana, no svi su zatečeni na prijavljenoj adresi.

Ukupno je na području županije u samoizolaciji 1781 osoba.