Porast nasilja u riječkim osnovnim školama

Nasilje među djecom u riječkim osnovnim školama je u porastu, pokazalo je istraživanje Doma za djecu Tić, čiji su rezultati predstavljeni danas u riječkog Gradskoj vijećnici.

Porast nasilja utvrđen je usporedbom s istraživanjem provedenim prije pet godina. Ranije 30, a danas čak 37 posto od 1.600 ispitanih učenika sedmih i osmih razreda svih riječkih osnovnih škola svakodnevno sudjeluje u nasilju u školi.

Od škole do škole taj se udio kreće od 21 do 53 posto djece, bilo da su pasivne ili aktivne žrtve, ili pak nasilnici, što su tri u omjerima gotovo jednake skupine.

Velik broj žrtava - njih 27 posto - na nasilje odgovara nasiljem, samo ih 18 posto kaže nekom odraslom, a nikako nije zanemariv jedan posto učenika koji zbog nasilja ne idu u školu.

Čak šest posto ispitanih u školi se osjeća loše, a tri posto odbačeno od zajednice vršnjaka.

Djeca se ne mogu potpuno sama suprotstaviti nasilju, stoga odrasli moraju znati kako prepoznati i spriječiti nasilje te pružiti pomoć u svladavanju posljedica. Mislite li da to nije važno, morate znati da čak 13 posto riječkih osnovnoškolaca u dobi od 12 do 15 godina šuti o tome da se nasilje događa.

Poslušajte razgovor Tatjane Sandalj s Tamarom Žakulom - Desnicom, ravnateljicom Doma za djecu Tić i voditeljicom istraživanja