EK želi jamčiti pristup lijekovima po prihvatljivim cijenama

Europska komisija usvojila je farmaceutsku strategiju za Europu čiji je cilj zajamčiti pristup inovativnim i cjenovno pristupačnim lijekovima te podržati konkurentnost, inovacijske kapacitete i održivost farmaceutske industrije u Uniji.

-
Pandemija koronavirusa pokazala je da je iznimno važno ojačati naše zdravstvene sustave. U to se ubraja i dostupnost sigurnih, djelotvornih i visokokvalitetnih lijekova po pristupačnim cijenama.

Unija se trenutačno suočava s teškim gospodarskim i društvenim okolnostima, no zahvaljujući danas donesenoj strategiji Europi i Europljanima takvi će lijekovi i dalje biti dostupni, izjavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Komisija navodi da Europska farmaceutska strategija ima četiri glavna cilja: pacijentima zajamčiti pristup cjenovno pristupačnim lijekovima i pristupiti radu na neispunjenim zdravstvenim potrebama (npr. u području antimikrobne otpornosti, karcinoma, rijetkih bolesti); poduprijeti konkurentnost, inovativnost i održivost farmaceutske industrije EU-a te razvoj visokokvalitetnih, sigurnih, djelotvornih i ekološki prihvatljivijih lijekova; poboljšati mehanizme za pripravnost i odgovor na krizu te raditi na problemu sigurnosti opskrbe; promicati visoku razinu kvalitete, djelotvornosti i sigurnosnih standarda te tako Uniji dati snažan glas na svjetskoj razini.

Komisija najavljuje da će ispitati stratešku ovisnost Europe u proizvodnji lijekova i predložiti mjere za smanje te ovisnosti. To može uključivati diversificiranje proizvodnje i dobavnih lanaca, osiguranje strateških zaliha i jačanje proizvodnje i investicija u Europi.

EU želi ubrzati stvaranje generičkih lijekova

Europska unija želi ubrzati procedure stvaranja generičkih lijekova bez pristanka vlasnika patenata, pokazao je dokument EU-a o potezu čiji je cilj zaobići zaštitu intelektualnog prava u izvanrednim situacijama.
➡️  Koronavirus - preminulo 56 osoba, 3603 novozaražena

Takozvano obavezno davanje dozvola dopušteno je u pravilima Svjetske trgovinske organizacije (WTO) u izvanrednim situacijama te se može primijeniti i u pandemiji koronavirusa. Komisija vidi potrebu osiguravanja da postoje djelotvorni sustavi obaveznog davanja dozvola, kako bi se koristili kao zadnja opcija i sigurnosna mreža kad ne uspiju svi drugi pokušaji oko intelektualnog vlasništva, stoji u dokumentu objavljenom danas.

- Ta mjera, ako se ikad primijeni, državama EU-a bi omogućila da proizvode generičke lijekove bez pristanka farmaceutskih tvrtki koje su ih razvile, iako bi zadržale intelektualno pravo, prenosi Reuters.

Prijedlog je dio akcijskog plana EU-a o intelektualnom vlasništvu kojem je većinom cilj jačanje zaštite europskih tvrtki u odnosu na inozemne aktere. Zastupnici i aktivisti su u prvim mjesecima pandemije Covida-19 pozivali EU da koristi pravilo WTO-a da dobije pristup potencijalnim cjepivima i lijekovima za koronavirus, većinom proizvedenima izvan Europe. Europska komisija je dosad odbijala to učiniti te je postigla nekoliko milijardi vrijedne dogovore s farmaceutskim tvrtkama kako bi osigurala cjepiva i lijekove.

No pandemija Covida-19 je dovela do ponovnog razmatranja postojećih procedura koje su većinom u ovlasti europskih nacionalnih vlada. Komisija poziva države članice da osiguraju da su njihovi alati što djelotvorniji; primjerice, da uspostave ubrzane procedure za obavezno davanje dozvola u izvanrednim situacijama, piše u dokumentu.