Analiza otpadnih voda otkriva prisutnost koronavirusa

U borbi protiv epidemije pokrenut je projekt praćenja otpadnih voda. Nedavna istraživanja pokazala su da otkrivanje prisutnosti koronavirusa u otpadnim vodama može pomoći u praćenju epidemije.

Hrvatska se pridružila brojnim zemljama koje analiziraju otpadne vode na prisutnost koronavirusa.

- Na takav su način utvrdili da im je virus cirkulirao u populaciji već i puno prije nego što su imali prve dijagnosticirane slučajeve, kaže Magdalena Ujević Bošnjak, voditeljica Odjela za kontrolu zdravstvene ispravnosti vode i vodoopskrbe, HZJZ.

Otkrivanje virusa može pomoći u praćenju epidemije. Umjesto pojedinačnog testiranja tisuća pacijenata, prikupljanje i ispitivanje malog broja uzoraka otpadnih voda je isplativije. Jedan uzorak otpadne vode može pružiti podatke o prosječnoj stopi zaraze tisuća ljudi. Upravo uzorci koji se uzimaju s Centralnog uređaja za pročišćavanje voda trebali bi pomoći epidemiolozima da bolje shvate opseg infekcije bolesti COVID-19 na području Zagreba i okolice, koji čini gotovo četvrtinu ukupnog stanovništva Hrvatske.

Prva ispitivanja već su počela. Analizom otpadnih voda moglo bi se predvidjeti širenje zaraze.

- Moglo bi se primijeniti i na cijelu Hrvatsku i na sve druge uređaje za pročišćavanje otpadnih voda u Hrvatskoj, ali isto tako ciljano na pojedine objekte poput staračkih domova i slično. Međutim, to će sve ovisiti o rezultatima koje ćemo dobiti, kaže Ujević Bošnjak.

Prvi rezultati očekuju se krajem prosinca, odnosno početkom siječnja.