Vlada Saboru u drugo čitanje uputila paket porezne reforme

Vlada je donijela paket zakonskih prijedloga iz petog kruga porezne reforme, a o tome je govorio ministar financija Zdravko Marić. Paket je, nakon podrške Sabora u prvom, upućen u drugo saborsko čitanje.

➡️ Markotić za Dnevnik HTV-a: Smrtnost veća nego u prvom valu
➡️ Koronavirus - preminulo 56 osoba, 3603 novozaražena 
➡️ Capak: Nove mjere za ugostiteljske objekte, zatvaraju se kina
➡️ Hoće li nacionalni lockdown biti neizbježan?
➡️ Sve o koronavirusu 

- Vlada će u 14 sati predstaviti nove mjere za suzbijanje širenja koronavirusa u cilju zaštite zdravlja hrvatskih građana, rekao je na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković.

- Paket novih mjera se nadovezuje na mjere od prije nekoliko tjedana kako bismo usporili širenje zaraze, a u konačnici i broj hospitaliziranih i oboljelih sugrađana te smanjiti broj preminulih. Važno je imati na umu da će mjere imati konkretnu epidemiološku podlogu, dodao je Plenković.

- Nastojat ćemo s dodatnim testiranjima utvrditi što bolje trendove zaraze, nastojati održati funkcioniranje zdravstvenog sustava te pripremiti se za distribuciju cjepiva kad dođe u Hrvatsku, rekao je premijer.

Dodao je kako svi ministri iz ekonomskih resora rade na preciziranju mjera za očuvanje radnih mjesta.- Mjere koje planirano da nove mjere stupe na snagu u subotu 28. studenoga i da traju do 21. prosinca. Nastojimo uoči Božića napraviti napor koji će omogućiti učinkovitiju borbu protiv koronavirusa. Današnji broj po kojem smo prvi puta preko 4000 novozaraženih  moramo poduzeti dodatne mjere, rekao je Plenković.

Podsjetio je da je Sabor jučer usvojio proračun za 2021. godinu te također na raspravu o ministru Ćoriću, za koju je rekao da je održana na inicijativu udružene oporbe s krajnje desna do lijeva.

- Tu smo poslali jasnu i vrlo čvrstu potporu ministru Ćoriću i otklonili sve zamjerke te krajnje desne i lijeve opozicije, rekao je Plenković.

Naveo je i da je obilježen međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

- Još jednom smo pokazali koliko smo privrženi poduzimanju mjera zakonodavnog, institucionalnog, proračunskog i operativnog karaktera te boljeg koordiniranja resora u cilju sprječavanja nasilja, potpori žrtava i iznad svega strožem kažnjavanju počinitelja, rekao je premijer. Dodao je kako mu je drago da su jučer uručeni ugovori za uređenje skloništa za žrtve nasilja u dvije županije, a traje proces i za još četiri županije.

Plenković je podsjetio da je održana i sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost.

- Bio je sadržajan, javnost je izviještena priopćenjem o temeljnim zaključcima i temama koje smo tamo raspravili. Mislim da je sastanak bio dobar i koristan s obzirom na to da smo postigli suglasje praktički oko svih tema, rekao je premijer.

Dulibić o aktualnom stanju s koronavirusom

Kako se ministar zdravstva Vili Beroš još oporavlja od koronavirusa državni tajnik Tomislav Dulibić izvijestio je o trenutačnom stanju.

- U svijetu je zaraženo preko 60 milijuna ljudi, a broj preminulih je veći 1,4 milijuna ljudi. Na 276 dan od pojave koronavirusa u Hrvatske broj novozaraženih je 4009 virusom Sars-CoV-2. U samoizolaciji je 50.165 osoba, a u bolnici 2171, od kojih 252 na respiratoru. U proteklom tjedan dana u bolnicu je primljeno 1915 pacijenata s Covid-19, a otpušteno 1359. Na današnji dan među zdravstvenim djelatnicima zabilježeno je 1446 aktivnih te 1135 slučajeva samoizolacije, rekao je Dulibić.

- Ministarstvo zdravstva promptno reagira na zahtjeve bolnica i kontinuirano vodi računa o dostatnosti bolničkih kapaciteta, opreme i zdravstvenih djelatnika, zasad smo po pitanju kapaciteta u stabilnoj situaciji. Najveći izazovi su na sjeveru zemlje, no uspješno pronalazimo rješenja i za njih, izvijestio je Dulibić.

Rekao je da je Ministarstvo zdravstva zatražilo je od HZZO-a ustupanje raspoloživih koncentratora kisika na privremeno korištenje bolnicama, ovisno o potrebama pacijenata.

- U Međimurskoj županiji mobiliziran je hotel Park u Čakovcu kao tercijarni centar za prijem bolesnika s koronavirusom te je u tijeku donošenje odluka o rasporedima zdravstvenih radnika. HZJZ je pokrenuo sa zagrebačkim Medicinskim fakultetom pozivni centar u kojemu studenti medicine volonteri pomažu u praćenju kontakata pod nadzorom epidemiologa, gdje dnevno volontira 40 studenata. Pozivni centar zasad pokriva potrebe pet županija i zavoda za javno zdravstvo, to su Krapinsko-zagorska, Vukovarsko-srijemska, Brodsko-posavska, Sisačko-moslavačka i Zagrebačka županija, dodao je.

Dulibić je ponovno pozvao građane na dosljedno pridržavanje mjera jer je to jedini način da se zaštiti vlastito zdravlje, a time i zdravstveni sustav.

I ministar Božinović o stanju epidemije koronavirusa

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je da je cilj uvođenja novih mjera da se građane dodatno potakne na što manje kontakata i druženja kako bi se smanjio broj zaraza koronavirusom, ali i pritisak na zdravstvo.

- Nacionalni stožer u proteklih tjedan dana donio je dvije odluke na nacionalnoj razini i osam na županijskoj razini, izvijestio je Božinović. 

Istaknuo je da su županije s lošijom epidemiološkom slikom predlagale strože mjere koje se odnose na njihovo područje ili na područje pojedinih gradova ili općina.

- O tome smo jučer razgovarali sa svim županima gdje smo razmijenili mišljenja ali i predstavili smjer kojim se ide kad su u pitanju nove mjere. Cilj je da se građane potakne na što manje kontakata i druženja kako bi se smanjilo širenje zaraze i pritisak na zdravstveni sustav, rekao je Božinović.

Dodao je i da je obavljen 2801 nadzor, te da je izdano 19 prekršajnih prijava, 4 kaznene prijave.

Uređeno pitanje mobilizacije radnika u socijalnoj skrbi

S obzirom na otežano pružanje usluga uslijed epidemije koronavirusa, Vlada je u hitnu saborsku proceduru uputila dopunu Zakona o socijalnoj skrbi kojom se uređuje pitanje mobilizacije radnika kod pružatelja te usluge te preraspodjela radnog vremena.

- Dopunom zakona predlaže se urediti pitanje mobilizacije radnika kod pružatelja socijalnih usluga koja podrazumijeva privremeno upućivanje od jednog pružatelja socijalnih usluga drugome, izolaciju radnika u prostorijama pružatelja socijalne usluge i preraspodjelu radnog vremena, rekao je ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović. Opširnije

Vlada Saboru u drugo čitanje uputila paket porezne reforme

Vlada je donijela paket zakonskih prijedloga iz petog kruga porezne reforme, a o tome je govorio ministar financija Zdravko Marić. Paket je, nakon podrške Sabora u prvom, upućen u drugo saborsko čitanje.

Riječ je o prijedlogu izmjena zakona o porezu na dohodak, na dobit, PDV-u te fiskalizaciji u prometu gotovinom, uz koje sada ide i prijedlog izmjena zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave. Naime, predloženim bi se izmjenama zakona o porezu na dohodak snizile stope toga poreza s 24% na 20% te s 36% na 30%, a kako je taj porez prihod lokalnih jedinica to će za njih značiti i oko dvije milijarde kuna manji prihod.

No, potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić i danas je ponovio kako ukupni trošak predloženih izmjena poreza na dohodak od dvije milijarde kuna odgovara trošku predloženih izmjena zakona o financiranju lokalnih jedinica.

Premijer Plenković je rekao da je važno da se rasprava o zakonima odradi u idućim danima do sljedećeg tjedna kako bi porezna reforma stupila na snagu od 1. siječnja 2021. godine s ciljem dodatnih rasterećenja i građana i poduzetnika.

Vlada je u drugo saborsko čitanje poslati i paket zakona iz područja bankarstva i osiguranja depozita, kojim se ono dalje usklađuje s europskim uredbama, a odlučila je o pokretanju izrade strategije održivog turizma. Opširnije  

Vlada je na zatvorenom dijelu sjednice predložila Nadzornom odboru društva Imunološki zavod d.d. da za predsjednika Uprave tog društva imenuje Vedrana Čardžića. Imenovanje se predlaže za razdoblje od šest mjeseci.