Istarska županija ustraje da se ugostitelji izuzmu od novih mjera

Istarska županija uputila je predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću zahtjev za odgodu primjene mjere za ugostiteljstvo na području Istarske županije, nakon što nacionalni stožer nije udovoljio zahtjevu tog stožera da se Istra izuzme od novih strožih mjera.

➡️ Koronavirus - preminulo 56 osoba, 3603 novozaražena 
➡️ Sve o koronavirusu 
➡️ 
Predstavljene nove mjere za suzbijanje koronavirusa    

Zahtjev prenosimo u cijelosti:

Poštovani gospodine predsjedniče Vlade, gradonačelnici istarskih gradova te župan Istarske županije traže od Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i od Vlade Republike Hrvatske odgodu primjene mjere za ugostiteljstvo - prema kojoj se obustavlja rad kafića i restorana - na 8 dana, za područje Istarske županije.

Uvažavajući činjenicu o trenutno povećanoj incidenciji novooboljelih u Istarskoj županiji, a istovremeno dnevno prateći mjesta i izvore novozaraženih osoba, smatramo na temelju dostupnih podataka da ugostiteljski objekti nisu i ne predstavljaju epidemiološku ugrozu u ovom trenutku u Istarskoj županiji. Uz sve mjere koje se trenutno provode u toj djelatnosti i uz pojačani nadzor, smatramo da rad ugostiteljskih objekata neće biti osnova za pogoršanje epidemiološke situacije.

Istarska županija je od samog početka pojave epidemije COVID–19 znala pravovremeno reagirati, te niti u jednom trenutku zdravlje naših građana, kao ni gostiju tijekom turističke sezone, nije dovedeno u pitanje. Podsjećamo i kako smo prvi uveli mjeru zatvaranja škola i ugostiteljskih objekata kako bi na samome početku spriječili nekontrolirano širenje zaraze, zbog blizine epicentru zaraze, u susjednoj nam Italiji. Također, napominjemo i kako je Istra postala prva korona - free regija u Hrvatskoj. Sve navedeno govori u prilog tomu da smo od samog početka pa sve do današnjeg dana postupali odgovorno, pravodobno i u skladu s epidemiološkim razvojem situacije, stoji u zahtjevu.

Načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac ranije je rekao da na temelju stručnih epidemioloških procjena u Istri nemaju žarišta iz ugostiteljskih objekata, te da smatraju da im ta najavljena mjera neće olakšati stanje vezano za suzbijanje širenja infekcije.

Kozlevac je rekao da je situacija, bez obzira na to što brojke u Istri možda nisu tako velike, svejedno vrlo ozbiljna.

Capak: Kao i sve druge županije i Istra je debelo u crvenome

Objašnjavajući razloge zašto Istra nikako ne može biti iznimka i imati blaže mjere od ostalih, ravnatelj Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak je rekao da je cijela Europa u crvenome te da je sada i cijela Hrvatska u crvenome.

- Kao i sve druge županije, i Istra je debelo u crvenome, s 10 do 12 puta većom incidencijom od granice crvene zone, koja je 50 slučajeva na sto tisuća stanovnika u tjedan dana, istaknuo je i dodao kako nema potrebe da mjere negdje budu ublažene. Uostalom, smatra, načelo je da se mjere donose za cijelu Hrvatsku, a lokalno mogu biti jedino strože, a ne blaže.

Božinović: Stanje se brzo mijenja

Po riječima načelnika Nacionalnog stožera civilne zaštite Davora Božinovića, načelo koje se provodi od kolovoza do danas jest da taj stožer na nacionalnoj razini donosi mjere, a županije mogu donijeti dodatne mjere, ali one mogu biti jedino strože, a ne blaže.

- Iako ima razlike od županije do županije, stanje se brzo mijenja, a zapravo su sve županije u crvenoj zoni, rekao je Božinović.