Novinščak: Zdravstveni sustav je na gornjim granicama, hotel za lakše slučajeve

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije trenutno je 171 novooboljelih od COVID-19, potvrdio je Josip Grivec načelnik Stožera međimurske civilne zaštite u Studiju 4. Zdravstveni sustav je na gornjim granicama. Oslobodili smo dodatno u ne znam kojoj već reorganizaciji bolnice još 30 postelja, tako da imamo 130 koje možemo aktivirati, rekao je dr. Tomislav Novinščak, ravnatelj Županijske bolnice Čakovec.

- Mi testiramo puno više, u prosjeku tri puta više nego što je to u Hrvatskoj. Time imamo realniju sliku oboljelih i poduzimamo ono što možemo, nastojimo biti korak ili dva ispred tog nesretnog virusa, rekao je Grivec.  

U tom kontekstu je, dodaje, dio hotela pretvoren u tercijarni respiratorni centar.

➡️ Nastava u svim srednjim školama u Međimurskoj županiji online
➡️ Epidemija koronavirusa - najnovije informacije
➡️ Prašnjak: Jedna medicinska sestra ne može istodobno na više mjesta
➡️ Sve o koronavirusu
➡️ Predstavljene nove mjere za suzbijanje koronavirusa
➡️ U Međimurskoj županiji 240 novooboljelih, dvije osobe preminule
➡️ Međimurska županija druga u Europi s najvećom sedmodnevnom incidencijom

Podsjetimo, popunjenost kapaciteta u Županijskoj bolnici Čakovec za pacijente pozitivne na koronavirus je 70 posto. Zbog toga je u Čakovcu uređen novi prostor za prihvat pacijenata dio hotela u koji su već smještene boce s kisikom i drugi aparati. 

- Međutim, zdravstvena struka i koordinatori za COVID u mojoj ustanovi smo zaključili da je brojka iznad 100 koja će biti okidač i da moramo biti korak, dva ispred virusa i krenuti dalje u ovaj već najavljeni respiratorni centar koji je već spreman za upotrebu, rekao je Novinščak.

Kao što uvijek imamo plan C, ako je ovo A, naša bolnica ima još kapaciteta i voljeli bi da na moramo aktivirati tercijarni centar, a kamo li nešto drugo, rekao je Grivec.

- Mi smo gusti naseljeni, ali Međimurje ima puno i dnevnih migracija, preko Slovenije, Austrije, Zagreba. Teško je reći je li dovoljno testiranja, ali mi smo u samom vrhu, ističe Grivec.

U hotel-bolnicu će se seliti srednji i lakši slučajevi koji se oporavljaju, ali trebaju još nekoliko dana primiti terapiju, dodao je Novinščak.

- Time bi se u bolnici oslobađao prostor za one najteže, najkritičnije koji sigurno neće biti liječeni u nekakvih dislociranim ustanovama.

Je li u planu masovno testiranje i je li to izvedivo, Grivec navodi da nastoje gledati unaprijed pa su na vrijeme nabavili uređaj za testiranje, ali su i respiratore nabavili još u proljeće.

- Želimo uvijek imati i dovoljno zaštitne opreme, a naš ravnatelj o tome vodi posebnu brigu, a svi u zdravstvenom sustavu daju sve od sebe i mogu im izraziti veliku zahvalnost.

O kojoj je životnoj dobi i je li riječ i o onima bez komorbiditeta, Novinščak kaže da je zbog dinamike od 15 primljenih i 7 otpuštenih pacijenata u prosjeku, teško pratiti sve statističke podatke, ali da se detaljno prati preminule sugrađane.

- Svi su mahom visoke životne dobi i to su oni koji su oboljeli i od drugih bolesti poput dijabetesa. Tu su i brojni srčani i drugi imunokompromitirani bolesnici. Mlađa populacija se javlja možda malo prekasno, ali nije vrijeme za skrivanje simptoma. Svako kihanje, šmrcanje, teže disanje sve treba javiti obiteljskom liječniku. Sve simptome treba ozbiljno shvatiti, ističe.

Što se tiče sezone gripe, je li počela i ima li registriranih slučajeva, Novinščak kaže da gripa klasično dolazi od Božića do Uskrsa, tek se očekuje.

- Mislim da treba smiriti paniku i strah, ali sve ove mjere, kao i cijepljenje su dovele gripu na samo 10% od uobičajenog pokazuju podaci s južne polutke. Uvjeren sam da će gripa komplicirati stvari ali ne u onoj mjeri da je to 100% multipliciranje.