Hoće li europska skijališta ostati zatvorena?

U strahu od širenja zaraze koronavirusom, i Europska komisija i epidemiolozi diljem kontinenta pozivaju na odgodu ovogodišnje skijaške sezone. Njemačka kancelarka Angela Merkel želi dogovor na tom tragu na razini Europske unije, a problem bi moglo biti slamanje austrijskog otpora. Sezonu su inače već otvorila neka skijališta u Švicarskoj.

U jednome od brojnih skijališta u talijanskoj regiji Trentino, u blizini granice s Austrijom i Švicarskom, čini se da se ne obaziru na poruku premijera Contea kako ove godine doček Božića na skijaškim stazama - nije opcija. Štoviše, Conte i od drugih europskih partnera traži odgodu početka sezone do 10. siječnja. 

- Pripremamo skije u nadi da ćemo imati sreće i otvoriti do Božića, rekao je Giordano Callegari, iznajmljivač skija.

- Ove smo godine obnavljali hotel. Vrijeme je da nam dopuste početak rada, kako bismo povratili uložen novac, poručuje Flavio Costanzi, vlasnik hotela.

Vlada u Rimu tek treba razmotriti prijedlog talijanskih alpskih regija o ograničavanju broja skijaša koje istodobno može vući pojedina vučnica, kao i o limitiranju dnevnog broja prodanih skijaških karata.

- Osmislili smo aplikaciju koja skijašima daje uvid u stanje na pojedinom skijalištu. Tako želimo smanjiti gužve u podnožju pojedine vučnice i ubrzati transfer skijaša na planinu, rekao je Michele Bartolini, čelnik lobističke grupacije.   

U Austriji, u kojoj nacionalni lockdown traje do 7. prosinca, skijaški topovi rade punom parom. Austrijanci se nadaju ponovnom otvaranju skijališta prije Božića. Nijemci su ondje najbrojniji strani gosti.

- Svatko tko želi putovati u Austriju, koja je rizično područje, nakon povratka u Njemačku, i nakon skijanja, mora u 10-dnevnu karantenu. Država neće nadoknađivati mogući novčani gubitak tijekom tih 10 dana. Riječ je o novom zakonu na razini cijele Njemačke, ističe Markus Soeder, bavarski premijer.

U Francuskoj vučnice ne rade, padine su prazne. Premijer Castex potvrdio je jučer da su skijaške staze, ne i skijaški resorti, u toj zemlji zatvorene do 20. siječnja sljedeće godine.

- Promatramo što se događa u susjednim zemljama, to je važno. Postoji njemačka inicijativa o odgodi sezone, kao i ona Europske komisije. Mi smo oprezni, kaže Jean Castex, francuski premijer.

Ostanu li skijališta u Europskoj uniji zatvorena, to će značiti gubitak prihoda i do 2 milijarde eura. Austrija inzistira na tome da se u tom slučaju taj novac mora namiriti iz briselske blagajne.