U Srbiji raste broj umrlih i zaraženih koronavirusom

U Srbiji je u protekla 24 sata od koronavirusa umrlo 57 osoba, a testiranjem 22.404 uzorka potvrđeno je još 7780 novih zaraza, priopćio je u petak član Kriznog stožera Predrag Kon, odbacivši tvrdnje o navodnom pucanju zdravstvenog sustava.

- Nemam podatke da se doma na liječenje vraćaju teški bolesnici, ne znam odakle vam takve informacije, rekao je Kon na konferenciji za novinare Kriznog stožera.

Time je komentirao tvrdnje člana liječničke udruge "Udruženi protiv Covida", anesteziologa Radeta Panića, koji je za N1 prije u petak izjavio da je "zdravstveni sustav pukao" jer je zaraženo više od 2300 djelatnika u zdravstvu.

- Trenutna situacija je, ustvrdio je Panić, "jako, jako loša" i treba hitno reagirati jer "ne da u Srbiji neće biti mjesta u bolnicama već nema mjesta u covid bolnicama". On je sugerirao da što prije treba "poduzeti mjere koje su znatno oštrije od ovih koje su sada" na snazi.

Kon je potvrdio je da su koronavirusom zaražena 2434 djelatnika zdravstvenog sustava, a 66 ih je hospitalizirano, nazivajući Panićeve ocjene "osobnim viđenjem".

- Odgovorno tvrdim, na temelju podataka koje imam, da nema ni govora o pucanju zdravstvenog sustava, rekao je Kon.

Na covid odjelima u bolnicama diljem Srbije smješten je 6901 pacijent, a 245 ih je na respiratoru. Od početka epidemije oboljele su 155.994 osobe, a preminula su 1423 pacijenta, rekao je Kon, istaknuvši kako Beograd i dalje prednjači po broju novozaraženih. U posljednja 24 sata imao je 2033  novozaražene osobe što je gotovo trećina ukupnog broja novih slučajeva.

Kon je rekao da je u petak održan sastanak predstavnika covid bolnica s ministrom zdravstva i najavio da će početi premještati pacijente koji su pred izliječenjem u druge centre u Srbiji, kako bi se oslobodila mjesta u bolnicima u kojima se liječe teški i kritični pacijenti.

Komentirajući velik broj kupaca u trgovinskim centrima u povodu takozvanog "crnog petka", Kon je rekao da odgovornost snose "oni koji su to organizirali".

Kon je upozorio da epidemiološki parametri pokazuju da je riječ "o ogromnom valu te da je neusporedivo veći broj teških slučajeva".

U Srbiji su na snazi mjere, među kojima i ograničenje radnog vremena do 18 sati, za sve osim trgovina, ljekarni i benzinskih postaja, ali samo za točenje goriva. Mjere su propisane do 1. prosinca, ali vlada Srbije jučer je odlučila produljiti ih za još dva tjedna, do 15. prosinca.