Ove godine na Crni petak profitirat će webshopovi

Danas je Crni petak, poznat kao dan sniženih cijena, omiljen među šopingoholičarima, ali i trgovcima.

- Mnogi danas nisu mogli odoljeti primamljivim natpisima s istaknutim popustima i akcijama, javila je za Dnevnik HTV-a Jelena Bokun.

Dio kupaca je, dodala je, dolazio u ciljanu kupnju po neki proizvod na sniženju. Neki su zadovoljni sniženjima, drugi su pak, rekla je Bokun, očekivali veće popuste.
Crni petak, očekuje se manja potrošnja nego lani ali i rast internetske kupnje 

Dok neki znatiželjno razgledavaju, drugi ciljano kupuju. Crni petak mnoge je privukao u trgovačke centre. Osim kupaca, sniženja koja ovih dana nude trgovci, posebno prati i Državni inspektorat. Povećan broj inspektora diljem zemlje nadzire provodi li se sve kako bi trebalo.

- Ne možemo dozvoliti da je proizvod bio iz akcije u akciju, da je neposredno prije početka trajanja Black fridaya, cijena određenog proizvoda porasla umjetno te se nakon toga spustila na ovu cijenu koja je danas, rekla je Vedrana Filipović-Grčić, načelnica Sektora za nadzor trgovina, uslugu i zaštitu potrošača.

Kako na mnogugih stvari, aktualna je epidemija utjecala i na način kako kupujemo. Tako je internetsko kupovanje doživjelo velik rast.

- Trgovci koji će u svojim webshopovima napraviti Crni petak ove godine, oni su ti koji će definitivno profitirati, smatra Tomislava Ravlić, voditeljica Odjela za trgovinu Hrvatske gospodarske komore.

I tu treba biti informiran. Ponajprije provjerite podatke trgovine kojoj uplaćujete novac. Također, ako tijekom akcije Crnog petka ili vikenda po posebnoj cijeni kupite proizvod, trgovac vam ga je u svakom slučaju dužan isporučiti.

- Ono što je stvarno bitno apelirati potrošačima da imaju pravo na raskid takvog ugovora, i to bezrazložno, kod online prodaje, u roku od 14 dana, dodala je Filipović-Grčić.

Dok smo prije koronakrize putem interneta kupovali putovanja i ulaznice za razne događaje, sada se online sve više naručuje odjeća, obuća i namještaj.