Ubijen vodeći iranski nuklearni znanstvenik, prosvjedi u Teheranu

Iranski znanstvenik Mohsen Fahrizadeh, za kojeg zapadne obavještajne agencije sumnjaju da je bio mozak tajnog iranskog nuklearnog programa, ubijen je jučer u blizini Teherana. Iranski ministar vanjskih poslova njegovo je ubojstvo nazvao terorističkim činom te rekao kako postoje ozbiljne naznake da iza ubojstva stoji Izrael. Istodobno, u Teheranu su izbili antiizraelski i antiamerički prosvjedi.
➡️ Iranski znanstvenik Mohsen Fahrizadeh ubijen u blizini Teherana

"Ne pregovorima! Ne predaji! Dolje Izrael",  "Dolje  SAD"- izvikivali su  prosvjednici u Teheranu paleći izraelske i američke zastave nakon atentata na vodećeg iranskog znanstvenika. Prvi čovjek iranskog tajnog nuklearnog programa Fahrizadeh, smaknut je jučer iz zasjede u okolici Teherana. Iran prstom upire u Izrael.

- Još jednom su zle ruke globalne arogancije i cionističkih plaćenika umrljane krvlju iranskog sina. Iran će sigurno odgovoriti na mučeništvo svog znanstvenika u odgovarajuće vrijeme, rekao je predsjednik Irana Hasan Rohani.

- Iran poziva međunarodnu zajednicu, posebno Europsku uniju, da prekine svoja sramotna dvostruka mjerila i osudi ovaj čin državnog terorizma, napisao je na Twitteru šef iranske diplomacije Muhamed Džavad Zarif.

Fahrizadeh, koji se rijetko pojavljivao u javnosti, bio je čelnik organizacije za istraživanje i inovacije iranskog ministarstva obrane.

- Ministarstvo obrane uvijek je u prvom planu kada je riječ o uspostavi sigurnosti za naš dragi narod i stoga ga neprijatelji ne podnose, naglasio je iranski ministar obrane Amir Hatami.

Ni Izrael ni SAD nisu komentirali  napad na oca iranskog nuklearnog programa. Glavni tajnik UN-a António Guterres pozvao je na suzdržanost nakon tog ubojstva. Nuklearni Iran trn je u oku Zapada koji je Teheran optuživao da je cilj njegova nuklearnog programa proizvodnja atomskog oružja. Pregovori su trajali više od desetljeća.

Sporazum s Iranom postignut je 2015. Prije dvije godine Donald Trump je odlučio da se SAD povlači iz nuklearnog sporazuma šest svjetskih sila i Irana. Zanimljivo je, pak,  što je Amerika nakon atentata na iranskog znanstvenika u Perzijski zaljev poslala nosač zrakoplova Nimitz.