Erupcija vulkana Semeru na otoku Javi

Više do 550 stanovnika danas je izbjeglo iz svog sela zbog erupcije vulkana na istočnoj dijelu otoka Jave, objavila je agencija za upravljanje izvanrednim situacijama.

- Objavljeno je upozorenje tek razinu više od normalnog iako je vulkan erumpirao, rekao je glasnogovornik agencije Raditya Jati.

- Nema dojava o žrtvama, no izbjeglom stanovništvu hitno su potrebne maske i hrane, objavila je agencija, te su dodali da se javna kuhinja priprema, a zdravstvene vlasti dijele maske u čemu im pomaže vojska i policija.

Semeru je drugi indonezijski vulkan koji se probudio zadnjih nekoliko dana.

U nedjelju vlasti proglasile narančasto upozorenje nakon erupcije vulkana

U nedjelju su vlasti oglasile narančasto upozorenje za vulkan Lewatolo na otoku Lembata nakon niza erupcija te je ispustio pepeo 4000 metara u zrak, izvijestio je nacionalni institut za vulkanologiju.

- Izdano je narančasto upozorenje nakon erupcija, rekao je Raditya Jati - glasnogovornik Nacionalne agencije za upravljanje katastrofama.

Zbog toga je moralo biti evakuirano  2782 stanovnika koji žive blizu vulkana, a zračna luka Wonopito zatvorena je nakon erupcija.

Indonezija leži na Pacifičkom vatrenom prstenu, području poznatom po seizmičkim aktivnostima i ima 128 aktivnih vulkana.