Cjepivo za EU u najkraćem mogućem roku

Europska Komisija odobrit će upotrebu cjepiva protiv koronavirusa u najkraćem mogućem roku nakon što ono dobije zeleno svjetlo Europske medicinske agencije (EMA), rečeno je danas u Komisiji.

➡️ Sve o koronavirusu
➡️ Koliko ćemo dugo biti imuni nakon cijepljenja? 
➡️ Pfizer i BioNTech zatražili odobrenje EU-a za cjepivo

Dio je to redovite procedure za izlazak bio kojeg farmaceutskog proizvoda na europsko tržište.

Prijave Europskoj agenciji za lijekove (EMA) došle su dan nakon što je Moderna zatražila hitnu upotrebu svoga cjepiva u SAD-u i više od tjedan dana nakon što su isto učinili Pfizer i BioNTech.

Američka farmaceutska kompanija Pfizer i njezin njemački partner BioNTech rekli su da bi se njihovo cjepivo moglo početi koristiti Europskoj uniji već ovaj mjesec.

- Možemo početi s dostavom u roku nekoliko sati (nakon odobrenja), rekao je Sierk Poetting, voditelj poslovanja u BioNTechu.

EMA je, međutim, odužila stvar rekavši da će najkasnije 29. prosinca ocijeniti Pfizerovo cjepivo, a do 12. siječnja cjepivo Moderne, no rok se može promijeniti. Točan datum ovisit će o Europskoj medicinskoj agenciji, rekao je glasnogovornik Komisije.

Učinkovita imunizacija glavno je oružje protiv pandemije koja je odnijela više od 1.4 milijuna života i opustošila ekonomije diljem svijeta. Na volonterima se trenutno trestira oko 50 potencijalnih.

I američka biotehnološka kompanija Moderna i Pfizer-BioNTech objavile su izvještaje o tome da je njihovo cjepivo efikasno 90 posto, što je neočekivano visoka stopa.

Komisija će preporuku Europske medicinske agencije potvrditi odmah nakon konzultacija sa svih 27 država članica.