Osijek dobio laboratorij za vino

U Osijeku je otvoren Laboratorij za fizikalno-kemijske analize vina i Laboratorij za senzorne analize vina. Cilj je unaprijediti vinogradarsko-vinarski sektor Slavonije i Hrvatskog Podunavlja.

Na području Slavonije, Baranje i hrvatskoga Podunavlja ima oko 2 800 proizvođača vina i grožđa te više od 6 tisuća hektara vinogradarskih nasada. Oni čine udio od 44 % od ukupnih količina vina koja se stavljaju na domaće tržište. Svima njima ovakvi su laboratoriji nedostajali.

- Mi pravu šansu imamo u proizvodnji vina visoke kvalitete, a zato je potrebna podrška, mora postojati ovakav laboratorij koji će konstatno kontrolirati našu proizvodnju i davati impulse za dalji razvoj naših tehnologija, ističe Josip Pavić, predsjednik Udruge Graševina Croatica.

Postupak će se i ubrzati. Naime, dosad je najbliži laboratorij bio u Zagrebu.

U opremanje laboratorija uloženo je više od 300 tisuća kuna, s time da je iskorišten i dio opreme koji je otprije bio tu. Inače, vinarski je sektor u znatnoj mjeri pogođen pandemijom zbog nemogućnosti plasmana vina.

- Tržište će se vrlo brzo oporaviti, samo da se ljudi opuste jer vino je proizvod koji se ne koristi ako se ljudi ne opuste, ističe vinar i vinogradar Vlado Krauthaker.

Fizičkom blizinom laboratorija, ali i ubrzavanjem cijeloga procesa dobivanja rješenja za stavljanje proizvoda na tržište, svrha je pružiti prijeko potrebnu pomoć našim vinarima u ovim teškim vremenima, ali i pomoći unapređenju cijeloga vinogradarsko-vinarskoga sektora.