Trut: Stanje je dobro, većina građana pridržava se mjera

Od subote imamo nove mjere zaštite od koronavirusa. Pomoćnik ministra unutarnjih poslova za Civilnu zaštitu Damir Trut u emisiji Dobro jutro, Hrvatska, rekao je da je stanje, što se tiče pridržavanja mjera, dobro i uredno i da se većina građana pridržava propisanih mjera.

➡️ Sve o koronavirusu
➡️ COVID-19 - najnovije informacije  

Osvrnuo se i na organizaciju javnog i međugradskog prometa, rekavši da im je to bilo najteže za organizirati, ali da su napravili preporuku kojom se dinamikom ide na posao, u školu i druge aktivnosti.

Kad je riječ o shopping centrima, rekao je da je neki dan sam obišao nekoliko centara i da se uvjerio da nema gužve.

Još je jednom apelirao na ljude da izbjegavaju mjesta kamo ne moraju ići i da se drže svojeg doma i svoje obitelji jer je to najsigurnije.

Trut je rekao i da su inspekcije u ovih osam mjeseci otkako je koronavirusa napravile 111.000 nadzora i izdale stotinjak prekršajnih naloga.

- Uvijek se dogodi kršenje i inspektori ponajprije upozoravaju, ali ako se dogodi kršenje 2-3 puta, onda ide kazna, rekao je dodavši i da u ovih pet dana, otkako su nove strože mjere, ima kršenja, a najčešće je to nepridržavanje razmaka i neisticanje upozorenja, broja ljudi u nekom prostoru.