Norveška premijerka: Za blagdane dvaput do 10 gostiju

Norvežani smiju pozvati do 10 gostiju u svoje domove u dvije odvojene prigode između Božića i Nove godine, rekla je premijerka Erna Solberg.

Europske države bore se s tim koje će upute dati svojim građanima o tome kako slaviti skorašnje blagdane dok se trude suzbiti koronavirus.

- Ne želimo početi Novu godinu s porastom broja zaraženih i novim ograničenjima u siječnju, rekla je Solberg na konferenciji za novinare.

Kućanstvo, ovisno o veličini,  smije primiti do 10 gostiju, u dvjema odvojenim prigodama. Oni koji nisu iz istog kućanstva moraju biti na razmaku od metra.

- Pravila razmaka moraju se poštivati za vrijeme cijele proslave. Od trenutka kad poslužite kuhano vino, dok ne sjednete za stol. Kad se otvaraju darovi. I kad se posluži kava i božićni kolač, rekla je Solberg.

Za ostale dane, sadašnja pravila do 5 gostiju ostaju do Nove godine, dodala je ali je pozvala Norvežane i da ograniče društvene kontakte. U crkvama se može okupiti do 50 ljudi.

Do utorka je u Norveškoj 14-dnevni kumulativni broj zaraženih covidom-19 na 100.000 bio 128,8, četvrti najniži u Europi iza Islanda, Irske i Finske, prema Europskom centru za prevenciju i kontrolu bolesti.

Tijekom posljednja dva tjedna, tjedni broj zaraženih smanjio se diljem zemlje, nakon što se povećavao dva tjedna ranije. Najveći izvor zabrinutosti vlasti su Oslo i okolica, gdje je najviše slučajeva covida-19. Oslo je 6. studenog zatvorio kazališta, kina, teretane i bazene, a barovi i restorani više nisu mogli posluživati alkohol, zbog čega su se mnogi potpuno zatvorili.

Nacionalna ograničenja uključuju ograničavanje javnih skupova na 20 ljudi i karantenu za sve koji dolaze iz inozemstva na deset dana.