U klizanju tla na Aljasci nestalo šest osoba

Šest osoba nestalo je u srijedu u mjestu Haines u američkoj saveznoj državi Aljasci nakon što je obilna kiša pokrenula klizišta koja su uništila četiri kuće na tom planinskom predjelu na jugoistoku zemlje, objavila je vojska.

Prema izjavama vojnika, područje je prekriveno blatom, drvećem i ruševinama, a vojska i policija evakuirale su stanovnike čamcem. Potraga za nestalima obustavljena je kasno u srijedu zbog urušavanja tla.

Nakon što su u srijedu jake turbulencije spriječile polijetanje, helikopterom Nacionalne garde u četvrtak bi iz glavnog aljaškog grada Juneaua u Haines trebali stići spasioci, psi za potragu i medicinsko osoblje kako bi nastavili potragu.

U potrazi i evakuaciji pomoć pruža i američka obalna straža, koja je u Haines poslala posadu helikoptera i čamac.

Općinske vlasti Hainesa, mjesta u kojem živi oko 2500 ljudi, izdale su hitno upozorenje zbog oluje koja je počela u ponedjeljak.

Očekuje se nastavak kiše, a uvjeti pri tlu su nestabilni. Mogućnost za dodatna urušavanja i klizišta u sljedeća 24 sata je velika, navedeno je u obavijesti.

Klizišta, poplave i olujni vjetrovi oštetili su i druge dijelove jugoistočne Aljaske, izvijestili su dužnosnici i lokalne novinske agencije, a prema podacima nacionalne vremenske službe, u više mjesta pala je rekordna količina kiše.

Upozorenje na bujične poplave i dalje je na snazi za Haines i druga mjesta, a uvjeti su opasni na cijelom jugoistoku Aljaske, navodi se u priopćenju nacionalne vremenske službe.