BiH: Inzko i Čović pružaju ruku jedan drugom, očekuju "pojačani dijalog"

Visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Valentin Inzko i predsjednik HDZ BiH Dragan Čović na najboljem su putu obnoviti uzajamnu komunikaciju i poboljšati odnose, unatoč kritikama što ih u nedavnoj raspravi pred Vijećem sigurnosti UN-a Čović uputio na Inzkov račun.
➡️ Čović i Dodik pred forumom UN-a napali Inzka, a zapadne države ga podržale

Tijekom neformalne rasprave o stanju u BiH pred diplomatima država-članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda Čović je Inzku zamjerio kako njegova izvješća ne odražavaju pravu sliku stanja u BiH. Inzko je kazao kako Čovićeve kritike shvaća dobronamjerno, za razliku od onih koje izriče srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji je, po riječima austrijskog diplomata, "prešao svaku mjeru".

- Ono što je meni rekao Dodik prevršilo je svaku mjeru, kazao je Inzko komentirajući Dodikov agresivni istup na online formatu o stanju u BiH kojega je organizirala misija Rusije pri UN-u.

Dodik je tada "počastio" Inzka kvalifikacijama poput "prostitutke" i "monstruma", a sada pokojnog bivšeg visokog predstavnika Paddyja Ashdowna opisao je kao "kriminalca". Učinio je to pokušavajući diskreditirati ulogu i mandat visokog predstavnika u BiH ne bi li se ta pozicija što prije ukinula. Ukidanje OHR-a podupire i HDZ BiH, no čelnik te stranke umjernije je kritizirao Inzka inzistirajući prije svega na tome da njegova izviješća Vijeću sigurnosti u BiH ne odražavaju stvarnu sliku stanja u toj zemlji te da u njima nema dovoljno informacija o stajalištima koje zauzimaju hrvatski politički predstavnici. Nakon toga Čović je početkom ovog tjedna Inzku uputio i otvoreno pismo u kojemu je dodatno pojasnio svoja stajališta, a Inzko je sada kazao kako to shvaća kao dobronamjernu gestu koja otvara mogućnost dijaloga.

- Čovićevo pismo sam shvatio prijateljski, tamo ima pozitivnih elemenata, pružio (je) ruku i dogovaramo neki sastanak, kazao je Inzko.

Čović je u svom pismu posebice istaknuo kako je važno da svi znaju da je Izborni zakon BiH prepun manjkavosti i da, među ostalim, omogućava kršenje izborne volje jednog konstitutivnog naroda, a ujedno je diskriminatoran prema svim drugim građanima. Poručio je kako uvjeren da Inzko može imati ključnu ulogu u vraćanju prijeko potrebnog povjerenja kojim bi se otvorio put provedbi reformi bitnih za euroatlantske integracije BiH.

U intervjuu kojega je jučer objavio "Dnevni avaz" Čović je dodatno istaknuo kako ni domaći niti međunarodni predstavnici ne mogu sebi uzimati za pravo prikazivati nepotpune i iskrivljene slike o stanju u BiH.

- Vrijeme kada se institucionalno i ustavno nasilje nad Hrvatima moglo prikrivati je prošlo. Diskriminacija, preglasavanje, eliminacija iz vlasti, majorizacija i negiranje identiteta hrvatskoga naroda nemaju mjesta ni u današnjosti ni budućnosti BiH. To treba jasno reći, kazao je Čović dodajući kako je upravo stoga pozvao Inzka na  "pojačani dijalog".