Nevrijeme na jugu, Split pod vodom

Od jutros u Dalmaciji pada kiša uz grmljavinu, a jugo podiže višemetarske valove, zbog čega su neke trajektne i katamaranske linije u prekidu. U Splitu je pala čak 121 litra kiše po četvornom metru što je izazvalo bujične poplave te probleme u prometu.

Većina cesta pod vodom, kod Poljuda gotovo neprohodno. Jednako tako i na zapadnom izlazu iz grada. Oborinski odvodi jednostavno nisu mogli progutati goleme količine kiše.

Splitski vatrogasci su do podne imali 20-tak intervencija radi ispumpavanjaj vode iz podruma i prizemlja, a posebice su kišnim pedalinama ugroženi južni dijelovi Splita, rekli su u splitskom Operativno vatrogasnom središtu.

Vatrogasci pozivaju građane na strpljenje u prometu koje je otežano zbog vodenih naplavina po prometnicama. Prema prvim informacijama iz splitske policije, tri su kritična mjesta na gradskim prometnicama ugrožena vodom  - u ulici Sedam Kaštela kod Poljuda, raskrižje ulica Brune Bušića i Dubrovačke te raskrižje Dubrovačke i Domovinskog rata.

U ulici Matice Hrvatske voda je probila tri šahta te se izlila na prometnicu, ali brzom intervencijom djelatnika vodovoda i kanalizacije taj je problem za sad riješen, rekli su u splitskoj policiji.

U Splitu za jedan dan palo više kiše od prosjeka za cijeli prosinac

U posljednja 24 sata na splitskom je području palo 120 litara kiše po metru četvornome, što je više od prosjeka za cijeli prosinac, doznaje se od dežurnog sinoptičara Državnoga hidrometeorološkog zavoda u Splitu Jurice Miljka.

- Danas je na splitskom području palo 120 litara kiše po četvornome metru, ali dnevni rekord postignut još 1948. godine, kad je u Splitu u jednom danu palo 228 litara kiše po četvornome metru, rekao je Miljak.

Istaknuo je kako hrvatski rekord po količini kiše u jednom danu drži Zadar.

- U rujnu 1986. godine u Zadru je u jednom danu palo 345 litara kiše po metru četvornom, što je dosad najveća registrirana količina kiše koja je pala u jednom danu u Hrvatskoj, rekao je Miljak.

U prekidu katamaranske i trajektne linije

U prekidu su i trajektne linije Prapratno-Sobra, Drvenik-Sućuraj, Makarska-Sumartin, katamaranske linije Split-Vis,  Split-Hvar-Vela Luka-Ubli, Jelsa-Bol-Split, Dubrovnik-Šipan-Sobra, Split-Hvar-Korčula, te brodska linija Dubrovnik-Koločep-Lopud-Suđurađ, javljaju iz HAK-a.