Beroš o dodacima zdravstvenim djelatnicima i radu trgovačkih centara

Ministar zdravstva Vili Beroš najavio je da bi idućeg tjedna na sjednici Vlade trebala biti donesena odluka o dodatku na plaće zdravstvenim djelatnicima koji su "na prvoj crti borbe" protiv širenja epidemije i zbrinjavaju kovidpozitivne bolesnike.

➡️ Koronavirus - najnovije informacije
➡️ Plenković: Broj zaraženih se utrostručio
➡️ Kaić: Predviđeno je cijepiti cijelo stanovništvo 

- Zdravstveni djelatnici na prvoj crti daju ekstreman doprinos čuvanju zdravlja hrvatske nacije, to mora biti adekvatno vrednovano. Aktualni trenutak punjenja državnog proračuna nije optimalan, ali Vlada će naći mogućnosti i načina stimulirati sve koji su na prvoj crti obrane, izjavio je Beroš nakon sjednice Vlade.

Istaknuo je da dodatak neće dobiti svi zdravstveni djelatnici jer nemaju svi isti opseg ugroze i opasnosti, kao ni opseg aktivnosti koje obavljaju. Ti se dodaci u ovom trenutku brižno promišljaju, dodao je.

HLS: Svi u zdravstvenom sustavu trebaju dobiti dodatak

Predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) Renata Čulinović Čaić rekla je kako se HLS zalaže da dodatak dobiju svi liječnici u zdravstvenom sustavu jer su svi izloženi zarazi i pogoršanim uvjetima rada.

Da treba nagraditi sve zdravstvene djelatnike, kaže, shvatili su u drugim zemljama EU-a gdje se te naknade, ovisno o zemlji, kreću od 700 do 1000 eura. 

- Bolesnici se ne zbrinjavaju samo na COVID odjelima i intenzivnoj skrbi, već se primaju u objedinjenim hitnim prijmima i drugdje. Pritom se još ne zna jesu li pozitivni, što se često poslije ispostavi pa su ugroženi i drugi zdravstveni djelatnici. Također treba imati u vidu da su, zbog preraspodjele dijela liječnika u COVID odjele, ostali liječnici dodatno opterećeni jer mijenjaju one koji su otišli i zbrinjavaju sve ostale pacijente, napominje predsjednica HLS-a.

Velik broj ljudi u trgovačkim centrima - epidemiološki rizik 

Beroš je novinarima nakon sjednice rekao i da se razmišlja o pooštravanju mjera u trgovačkim centrima, s obzirom na to da prisutnost velikog broja ljudi čini epidemiološki rizik.

- Činjenica je da se na jednom mjestu, ovisno o veličini centra, istovremeno nalazi velik broj ljudi, to je potencijalni rizik. Svaki dan razgovaramo o svim elementima, uključujući i ekonomske elemente. Međutim, primarna nam je briga o zdravlju bolesnika i zdravlju nacije, rekao je Beroš i poručio da će učiniti ono što procijene potrebnim.