WHO razmišlja o e-potvrdama o cijepljenju za putnike

Svjetska zdravstvena orgnizacija (WHO) ne preporučuje državama da izdaju "imunitet putovnice" onima koji su se oporavili od covida-19, nego razmišlja o uvođenju elektroničkih potvrda o cijepljenju poput onih koje razvija u suradnji s Estonijom.

➡️ Sve o koronavirusu
➡️ Koronavirus - najnovije informacije  
Estonija i ta UN-ova agencija u listopadu su pokrenule pilot projekt digitalne potvrde o cijepljenju ili "pametne žute kartice" u sklopu inicijative COVAX kojoj je cilj promovirati cijepljenje protiv koronavirusa u zemljama u razvoju.

- Intenzivno razmišljamo o tome kako iskoristiti tehnologiju u odgovoru na pandemiju, a jedan od načina je e-potvrda o cijepljenju, rekao je Siddhartha Datta, šef programa WHO-a za bolesti koje se mogu spriječiti cijepljenjem.

Estonija je ranije ove godine počela testirati "digitalnu imunitet putovnicu" pomoću koje bi se pratili ljudi koji su se oporavili od covida-19 i imaju određeni imunitet, iako je i dalje upitno jesu li zaštićeni i na koliko dugo.

Druga visoka dužnosnica WHO-a Catherine Smallwood u četvrtak je rekla da je agencija protiv tih putovnica kao sredstva za normalizaciju inozemnih putovanja.

- Ne preporučujemo ni 'imunitet putovnice' ni testiranja kao sredstva za sprečavanje prekograničnog prijenosa koronavirusa, rekla je Smallwood i pozvala države da umjesto toga preporuke za putovanja temelje na podacima o prijenosu covida-19. Dodala je da su brzi antigenski testovi, na temelju kojih neki avioprijevoznici odlučuju koje će putnike ukrcati u zrakoplov a koje neće, "manje prikladan" način za obnovu međunarodnih putovanja.
WHO pozdravlja "fenomenalne" rezultate ispitivanja cjepiva protiv bolesti COVID-19

Saznanja o obećavajućim cjepivima protiv bolesti COVID-19 su "fenomenalna" i "potencijalno mijenjaju igru", rekao je direktor WHO-a za Europu Hans Kluge, dan nakon što je Britanija postala prva zapadna zemlja koja je odobrila uporabu cjepiva.

Britanija je odobrila cjepivo Pfizera i BioNTecha i preuzela vodstvo u svijetu u utrci za pripremu najvećeg programa masovnog cijepljenja u povijesti.

Kluge je u Kopenhagenu rekao da će zalihe cjepiva na početku biti vrlo ograničene i da će države morati odrediti prioritete cijepljenja, iako je WHO također istaknuo "rastući konsenzus" da najprije treba cijepiti starije ljude, zdravstvene djelatnike i ljude s drugim bolestima, kao što Britanija i planira.

Novi koronavirus još može nanijeti "golemu štetu", rekao je Kluge te dodao da "budućnost izgleda svjetlije" jer su i drugi kandidati za cjepivo, uključujući Modernu i AstraZenecu, također otkrili pozitivne rezultate kliničkih ispitivanja.

- Što više kandidata imamo, to je više prilika za uspjeh, rekao je Kluge u Kopenhagenu. Cjepiva, u kombinaciji s drugim javnozdravstvenim mjerama, dovode do kraja akutne faze pandemije i obnove gospodarstva, smatra Kluge, prenosi Reuters.

Regulator EU-a, reagirajući na brzo britansko odobrenje cjepiva Pfizera, objavio je da je njihova dulja procedura primjerenija i da im treba više dokaza. Europsko i američko odobrenje cjepiva očekuje se za nekoliko dana ili tjedana.

Dužnosnik WHO-a rekao je da su globalna zdravstvena agencija i Europska agencija za lijekove zatražile od Britanije da podijeli dokumente kojima se koristila u procesu odobrenja kako bi pomogla ubrzati i njihove procjene.

Dijeljenje bi moglo izgraditi povjerenje među ljudima koji će se ciljano cijepiti, rekao je novinarima Siddhartha Datta, voditelj programa WHO-a za bolesti koje se mogu spriječiti cijepljenjem.

- Ova odluka velika je odluka bilo kojeg nacionalnog regulatornog tijela jer će uliti povjerenje u sustav, rekao je Datta. Iznimno je važno da je taj postupak otporan, da se temelji na dokazima i da se odluka donosi i dijeli  transparentno.

WHO je već zaprimio podatke Pfzirea i BioNTecha o cjepivu i provjerava ga za "potencijalnu hitnu uporabu".