Britanci se nadaju cjepivu do kraja godine, Poljaci ga očekuju u siječnju

Velika Britanija nada se milijunima doza cjepiva protiv bolesti COVID-19 do kraja godine, Poljska ih očekuje u siječnju, a francuski ministar financija najavljuje da će se cijepiti što je prije moguće, prenose agencije.

➡️ Sve o koronavirusu

Britanci su u srijedu odobrili cjepivo Pfizera i BioNTecha i time preuzeli vodstvo u utrci prema masovnom cijepljenju stanovništva. Britanija je prošli mjesec objavila da očekuje 10 milijuna doza u 2020., no vlada ističe kako će cijepljene ovisiti o brzini distribucije. London je naručio 40 milijuna doza cjepiva, što je dovoljno za 20 milijuna ljudi, prenosi Reuters.

Britanski ministar gospodarstva Alok Sharma danas je rekao da je uvjeren kako će prvih 800 tisuća doza stići idući tjedan.

- Nadam se da ćemo imati nekoliko milijuna do kraja ove godine, no uvijek smo govorili da će se cijepiti većinom u idućoj godini, dodao je Sharma.

Francuski ministar financija Bruno Le Maire danas je pak najavio da će se cijepiti protiv koronavirusa što je prije moguće, u vrijeme dok se velik dio Francuza protivi cijepljenju.

- Mislim da će to učiniti i svi članovi vlade, ali moram vas podsjetiti da mi nismo prioritetna ciljana skupina, rekao je Le Maire koji je bio zaražen ranije ove godine.

Francuski premijer Jean Castex jučer je najavio da će Francuska osigurati besplatno cijepljenje za građane koji primaju socijalnu pomoć, a za to će izdvojiti 1,5 milijardi eura. Šef poljskog premijera danas je rekao da će prva cjepiva u Poljsku stići u siječnju. Poljska je naručila 45 milijuna doza, a premijer Mateusz Morawiecki najavio je da će se u veljači prvo cijepiti zdravstveni radnici, pripadnici vojske i stariji građani.