MZO: Procjena osnivača i stožera preduvjet prelaska srednjih škola na online nastavu

Ministarstvo znanosti i obrazovanja ne izdaje suglasnost za prelazak srednjih škola na online nastavu, nego samo zaprima obavijest o tome, a preduvjet za takvu odluku je procjena ravnatelja, osnivača i lokalnih stožera, poručuju u petak iz Ministarstva.

- Prije svega želimo naglasiti da se od početka školske godine srednje škole zatvaraju i prelaze na online nastavu i to upravo temeljem zahtjeva epidemiologa, a u suradnji s ravnateljima, osnivačima i lokalnim stožerima, odgovorio je glavni savjetnik ministra znanosti i obrazovanja Božo Pavičin na upit Hine o mogućnosti prelaska svih hrvatskih srednjih škola na online nastavu.

Sve srednje škole, dodao je, zatvorene su u pet županija, a na razini cijele Hrvatske zatvoreno je 117 srednjih škola od 400 ukupno (gotovo 30 posto) te učenici imaju nastavu na daljinu, a prema najavama iz još nekih županija, u idućim tjednima taj će se broj dodatno povećati.

- Prema trenutačnom modelu o zatvaranju srednjih škola Ministarstvo ne izdaje suglasnost nego samo zaprima obavijest tako da Ministarstvo nema nikakve mehanizme 'ne dopustiti' zatvaranje srednjih škola. Isto tako, prema trenutačnom modelu moguće je da sve srednje škole u Hrvatskoj budu zatvorene te da prijeđu na online nastavu, a preduvjet za to je procjena ravnatelja, osnivača i lokalnih stožera da je epidemiološka situacija takva u svim srednjim školama županija da moraju prijeći na nastavu na daljinu, istaknuo je Pavičin.