Aladrović: Želimo očuvati radna mjesta i aktivnost poduzetnika

Održano je upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i to je posljednji korak u predstavljanju mjera koji smo donijeli kako bi ublažili utjecaj koronakrize na gospodarstvo, izjavio je novinarima ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović.

➡️ Vlada na sjednici o mjerama pomoći gospodarstvu
➡️ Poduzetnici ogorčeni nakon sastanka, traže pomoć Plenkovića
➡️ Uoči pregovora s Vladom, poduzetnici traže obeštećenje
➡️ Vlada donijela kompenzacijske mjere za poduzetnike

Napomenuo je da su već ranije predstavili tri mjere:

- očuvanje radnih mjesta, danas je ta mjera ažurirana na upravnom vijeću;

- tranša covid kredita u iznosu od 1,3 mlrd kuna koja ide hrvatskim poduzetnicima kako bi očuvali kratkoročnu i srednjoročnu likvidnost;

- treća mjera za koju će Porezna uprava vrlo brzo propisati uvjete za pokriće fiksnih troškova koji se odnose na rad onih koji su zatvoreni.

- Tako smo obuhvatili sve ekonomske grane za koje smatramo da su najugroženije u ovom vremenu do 21. prosinca, pratit ćemo epidemiološke mjere, evaluirati njihov učinak i sukladno tome ažurirati ekonomske mjere kako bi očuvali radna mjesta i aktivnost naših poduzetnika - izjavio je ministar.

"Mini djelatnosti" uključeni

Izjavio je da su prihvatili prijedlog iz pregovora s udrugama poslodavaca te će u mjere biti uključeni i oni sektori ili 'mini djelatnosti' koje ovise o onima kojima  je rad obustavljen. To se odnosi na mjeru za očuvanje radnih mjesta, a naravno, moraju dokazati pad prometa i povezanost s onim sektorima koji su zatvoreni. Mjera pokrića fiksnih troškova odnosi se samo na one kojima je rad obustavljen.

- Potpora za očuvanje radnih mjesta stupnjevana je u odnosu na pad prihoda - od 40 do 100 posto, a iznos se kreće od dvije do četiri tisuće kuna po radniku. Uz to postoji i kriterij da ako je poslodavcu rad obustavljen dulje od 14 dana, automatski dobiva potporu od 4000 kn po radnome mjestu, kazao je Aladrović.

Za mjeru skraćenog radnog vremena 80 milijuna kuna

Naglasio je kako nisu svi na isti način izloženi i mjerama nije obuhvaćeno cijelo gospodarstvo, ali svi koji mjere trebaju i imaju objektivne okolnosti bilo zbog toga da im je poslovanje zbog koronavirusa umanjeno, obuhvaćeni su. Za mjeru skraćenog radnog vremena mogu aplicirati svi. U ovom je trenutku oko 80 milijuna kuna investirano u tu mjeru.

- Sve su ove mjere donesene s rokom do 21. prosinca, a sukladno epidemiološkoj i ekonomskoj situaciji, a već sad predviđamo da će biti potrebne i na početku sljedeće godine, reagirat ćemo sukladno situaciji, rekao je Aladrović nakon sastanka Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Spreman se cijepiti pred kamerama

Na pitanje hoće li se i on cijepiti, kad bude dostupno cjepivo protiv koronavirusa kazao je da hoće, a ako to doprinosi afirmaciji cijepljenja kao društvene odgovornosti zaštite okoline, spreman je to učiniti i pred kamerama.

Aladrović predao Državne nagrade najboljim volonterima

U povodu sutrašnjeg Međunarodnog dana volontera, ministar Aladrović je predao Državne nagrade najboljim volonterima, a dobitnici su Ana Lešina, Asja Brusić te Udruga za podršku žrtvama i svjedocima.

- Svi nominirani i dobitnici ovogodišnjih nagrada mogu zaista biti iznimno ponosni na sebe. U nesigurnim i izazovnim vremenima, s kakvim nas je pandemija suočila, većina ljudi se okreće brizi za sebe same i svoje najbliže - to je prirodno i ljudski. No, volonteri to uspijevaju nadići te pokazuju nevjerojatnu humanost i požrtvovnost u najtežim vremenima. Veliko im hvala na tome - istaknuo je Aladrović na svečanoj sjednici Nacionalnog odbora za razvoj volonterstva.

Državne nagrade za volontiranje su najviše priznanje za doprinos promociji i razvoju volonterstva koje se dodjeljuju od 2007. godine.

Ovogodišnji dobitnici su: Ana Lešina iz Splita u kategoriji volontera, koju je nominirala Udruga roditelja za djecu najteže tjelesne invalide i djecu s teškoćama u razvoju Anđeli; Asja Brusić iz Rijeke u kategoriji koordinatora volontera, koju je predložio TD Rijeka; Udruga za podršku žrtvama i svjedocima iz Vukovara u kategoriji organizatora volontiranja.

Više od 1500 organizatora dostavilo je izvješća o organiziranom volontiranju za prethodnu godinu, u kojem je sudjelovalo više od 64.000 volontera, koji su izdvojili 3.043.954 sati da bi nekome pomogli.

- Vrijednost takvog društvenog angažmana je neprocjenjiva, no ako pokušamo izraziti njihov doprinos u novcu, dolazi se do podatka da su volonteri u Hrvatskoj samo prošle godine darovali najmanje 100.500.000 kuna - istaknuo je ministar.

U predstojećem razdoblju Ministarstvo planira donošenje i provedbu Nacionalnog programa za razvoj volonterstva za razdoblje 2021.-2025., izmjene Zakona o volonterstvu i pripadajućih podzakonskih propisa, ali i iznalaženje dodatnih načina financiranja volonterskih programa, najavljeno je iz Ministarstva  rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.