Dodijeljen volonterski Oscar

I ove je godine, već dvanaesti put, volonterski centar Zagreb dodijelio volonterski Oscar, nagradu za poseban doprinos zajednici i poboljšanju kvalitete života. U godini punoj izazova, od epidemije do potresa, volontiranje je bilo potrebno više nego ikad.

Volonterkom godine proglašena je Viktorija Petek koja posljednjih 5 godina radi u skladištu udruge "Mali Zmaj" i prikuplja donacije. Kaže, pomoći djeci slabijeg imovinskog statusa, u njoj izaziva neopisiv osjećaj sreće i na tome je svaki dan zahvalna.

- Svaki volonter je za sebe pobjednik, a ovo je samo ono što se moralo napraviti. I ako je moja priča bar nekog inspirirala i ako ćemo dobiti bar jednog novog volontera, ja ću biti sretna - poručuje Viktorija.

Sretna i ponosna je i Antonija Jušić, koja je osvojila nagradu za životno djelo. Gotovo 3 desetljeća pomaže korisnicima domova za starije i nemoćne i kaže, svi bi trebali imati malo više ljubavi i suosjećanja prema starijima.

- To zaista puno znači jer imaš osjećaj da si nevidljiv i da te nitko ne vidi, ali moja udruga je prepoznala moj rad - kaže.

Prvi put posebna priznanja dodijeljena su i udrugama koje su djelovale u COVID krizi i krizi nakon potresa. Jedna od njih je i humanitarna akcija "Plavo srce" u kojoj su se udružili Gradski Crveni križ i članovi navijačke skupine Bad blue boys za pomoć Zagrebu.

Nagradu je dobila i građanska inicijativa "Jedni za druge", ali i alpinisti koji su nakon potresa uklanjali opasne dijelove zgrada i tako pokazali veliko srce i koliko zapravo ovisimo jedni o drugima.

U povodu sutrašnjeg Međunarodnog dana volontera, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović predao je Državne nagrade najboljim volonterima.

Ovogodišnji dobitnici državne nagrade su: Ana Lešina iz Splita u kategoriji volontera, koju je nominirala Udruga roditelja za djecu najteže tjelesne invalide i djecu s teškoćama u razvoju Anđeli; Asja Brusić iz Rijeke u kategoriji koordinatora volontera, koju je predložio TD Rijeka; Udruga za podršku žrtvama i svjedocima iz Vukovara u kategoriji organizatora volontiranja.

Više od 1500 organizatora dostavilo je izvješća o organiziranom volontiranju za prethodnu godinu, u kojem je sudjelovalo više od 64.000 volontera, koji su izdvojili 3.043.954 sati da bi nekome pomogli. Vrijednost takvog društvenog angažmana je neprocjenjiva, no ako pokušamo izraziti njihov doprinos u novcu, dolazi se do podatka da su volonteri u Hrvatskoj samo prošle godine darovali najmanje 100.500.000 kuna, istaknuo je Aladrović.