Donji dom Kongresa izglasao zakon o dekriminalzaciji marihuane

Donji dom američkog Kongresa odobrio je nacrt zakona kojim bi se marihuana izbrisala sa saveznog popisa opasnih droga. Tekst je prihvaćen s 228 glasa a 164 zastupnika bila su protiv u Zastupničkom domu, gdje ga je branila demokratska većina. Lako je moguće da ga blokira Senat koji kontroliraju republikanci.

➡️ Kanabis uklonjen s UN-ove liste najopasnijih droga

On bi na saveznoj razini dekriminalizirao posjedovanje marihuane koju Agencija za suzbijanje narkotika (DEA) smatra jednako opasnom kao LSD, kokain i heroin, premda je njezina konzumacija u različitoj mjeri legalna u mnogim američkim državama. Tekst će usto poništiti savezne presude za manje povrede zakona o opijatima koji, ističu njegovi branitelji, dovodi do izricanja velikog broja zatvorskih kazna, što napose pogađa manjine.

Nacionalna organizacija za reformu zakona o marihuani NORML ističe da je ovo prvi put u zadnjih 50 godina da jedan dom Kongresa preispituje klasifikaciju marihuane. Uoči glasovanja demokratska zastupnica Havaja Tulsi Gabbard poručila je kako se radi o "povijesnom koraku prema kraju skupog i destruktivnog američkog rata protiv droge koji obične Amerikance pretvara u kriminalce, razara obitelji i uništava živote".

Nedavne ankete pokazuju da više od dvije trećine Amerikanaca odobrava legalizaciju marihuane. No u praksi marihuana neće biti legalna u čitavoj zemlji jer su američke savezne države nadležne za donošenje zakona o suzbijanju narkotika. Konzumiranje marihuane iz medicinskih razloga legalno je u 33 od 50 država i u Washingtonu, a za rekreativnu uporabu u 11 država i u saveznoj prijestolnici.

Zastupnici su zakon izglasali dva dana nakon što je povjerenstvo UN-a za opojne droge uklonilo kanabis sa svoje liste najopasnijih droga na kojoj su među ostali heroin i sintetski opioidi. Taj je potez povjerenstva, čije je sjedište u Beču, poduzet na temelju preporuke Svjetske zdravstvene organizacije.