BiH: Oko 940 novozaraženih, 40 preminulih

U Bosni i Hercegovini u subotu je potvrđeno nešto manje od tisuću novih slučajeva zaraze koronavirusom, a 40 zaraženih osoba umrlo je u protekla 24 sata, izvijestili su entitetski zavodi za javno zdravstvo.

➡️ Sve o koronavirusu

Od petka su u toj zemlji proveli testiranja na nešto više od 2700 uzoraka, a zaraza je potvrđena kod 685 osoba iz Federacije BiH te kod 258 iz Republike Srpske.

Od ukupnog broja smrtnih slučajeva 13 se odnosi na osobe s područja Federacije, a 27 osoba preminulo je u bolnicama u RS-u. Broj testiranja uobičajeno je manji u danima vikenda pa je tako manji i broj novih slučajeva zaraze, no cijelog tjedna on je u BiH znatno niži nego u Hrvatskoj.

U prosjeku je BiH dnevno bilježila oko 1200 novozaraženih i nije bilo većih oscilacija pa epidemiolozi u toj zemlji smatraju kako je širenje zaraze pod nadzorom te da stoga nije nužno uvoditi dodatne mjere ograničenja uz one koje su već na snazi, a znače zabranu kretanja u noćnim satima te obvezu nošenja zaštitnih maski i na otvorenome.

Od početka epidemije u ožujku u BiH je do sada potvrđeno nešto manje od 94.000 slučajeva zaraze, a umrlo je 2905 oboljelih od COVID-a.