SAD: Glavni savjetnik za cjepiva protiv korone sastaje se s Bidenom

Glavni američki savjetnik za cjepiva protiv koronavirusa idući će se tjedan sastati s novoizabranim predsjednikom Joe Bidenom i razgovarati o cjepivama koja bi prvim Amerikancima trebala biti ponuđena krajem mjeseca.

➡️ Sve o koronavirusu
➡️ Covid-19 - opasna i nepredvidiva bolest 
➡️ Koronavirus - najnovije informacije 

Moncef Slaoui, glavni savjetnik operacije Warp Speed, rekao je da se još uvijek nije sastao s Bidenom, koji kritizira plan distribucije cjepiva administracije predsjednika Donalda Trumpa.

- Jako se veselimo tom sastanku jer je, u stvari, sve uistinu planirano na odgovarajući način, izjavio je Slaoui u emisiji CBS-a "Face the Nation".

Biden je u petak kazao da njegov tim nije vidio detaljan plan o distribuciji cjepiva u razne države, ni kako ćemo cjepivo izvaditi iz spremnika, ubrizgati ga u špricu i potom u ruku pacijenta.

- To će biti vrlo zahtjevno i skupo. Čeka nas još puno posla, rekao je Biden.

Također je izjavio da cijepljenje protiv koronavirusa neće biti obavezno, te je izrazio nadu da će građani s vremenom razviti povjerenje u cjepiva protiv Covida-19.

Slaoui pretpostavlja da je do konfuzije možda došlo jer se plan vlade oslanja na zdravstve ustanove saveznih države koje bi trebale distribuirati cjepivo,

- Postoje video materijali i točna objašnjenja kako postupati. Namjeravamo osigurati sva popratna sredstva, uključujući šprice i igle, rekao je Slaoui. Mislim da su planovi na stolu i uvjeren sam da jednom kada sve objasnimo u detalje, da će tranzicijskim tim uvidjeti da je sve pomno isplanirano, dodao je.

Istaknuo je da nisu uočene nikakve ozbiljne nuspojave cjepiva Pfizera i Moderne. Isporuku prvih doza cjepiva očekuje dan nakon odobrenja Agencije za hranu i lijekove (FDA).