Nisam objavio registar

Ja nisam objavio registar branitelja, izjavio je Marko Rakar nakon što je u 23.40 pušten iz pritvora.

Rakar, informatički stručnjak i nesuđeni savjetnik predsjednika Ive Josipovića, uhićen je nakon informativnog razgovora u policiji zbog sumnje u povezanost sa slučajem objave registra branitelja na internetu.

Nakon što je saznao kako na jednom internetskom portalu piše da je on objavio registar, uspaničio se. Prestravljen sam samom konstrukcijom da sam ja objavio registar, rekao je vidno potresen Rakar.

Kaže da se tijekom prošle noći preko maila dopisivao s predsjednikom Josipovićem, a oko sedam ujutro nazvao je savjetnika za nacionalnu sigurnost Sašu Perkovića koji mu je preporučio da ode na policiju, što je i učinio.

Što smo dobili objavom registra? 

Pojasnio je da je u policijskoj postaji u Heinzelovoj imao obavijesni razgovor i u 15.40 su ga uhitili. Od tada do otprilike 23 sata pretražili su njegov stan i ured. Kada su to završili, pustili su ga.

U ovoj državi postoji brdo bjesnih ljudi koji misle da sam ja objavio registar i očekujem da se što prije utvrdi da ja to nisam napravio, rekao je Rakar i pohvalio policiju zbog korektnog odnosa prema njemu.

MORH: Nije bilo hakerskog upada

U znak solidarnosti desetak novinara prijavilo se u postaju u Heinzelovu s izjavom: Ja sam objavio registar branitelja. Zajednički su posjednuti u prostoriju za obuku policije te pojedinačno ispitani. Nakon jedan sat pušteni su uz napomenu da će se s njima kontaktirati nakon daljnje kriminalističke obrade. I nekolicina građana prijavila se u Heinzelovu, no njih policija nije čak ni legitimirala.

Odmah nakon objave vijesti o uhićenju, na društvenoj mreži Facebook osnovana je skupina potpore Free Marko Raka (Oslobodite Marka Rakara). Skupina je do 23 sata imala gotovo dvije tisuće članova koji redom, jedan za drugim, priznaju da su upravo oni objavili registar hrvatskih branitelja.