Autogram za Kosor, poziv za Obamu

Predsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor sudjelovala je u Pragu na radnoj večeri američkog predsjednika Baracka Obame s čelnicima 11 savezničkih zemalja članica NATO-a iz srednje i istočne Europe.

Obama je goste pojedinačno dočekao na ulazu u rezidenciju i tom prigodom premijerki Kosor spomenuo kako zna da velik broj Hrvata živi u njegovu Chicagu.

Premijerka mu je uzvratila pozivom u Hrvatsku i na najljepšu obalu na svijetu. Američkog je predsjednika opisala kao izvrsnog, odlično upućenog i vrlo koncentriranog sugovornika.

Za uspomenu je dobila i njegov autogram na jelovniku. Večeru je ocijenila ugodnim razgovorom prijatelja i saveznika koji zajedno skrbe za mir, sigurnost i budućnost.

Nakon godinu dana, bio je to prvi susret Obame s nekim od najviših čelnika hrvatske države. Američki je predsjednik u travnju 2009., nakon primitka Hrvatske u NATO, razgovarao s tadašnjim predsjednikom Stjepanom Mesićem i premijerom Ivom Sanaderom na summitu Saveza u Strasbourgu. Nova premijerka i novi predsjednik Ivo Josipović nisu se do sada susreli s američkim predsjednikom.

Poziv na večeru s američkim predsjednikom i još desetoricom čelnika savezničkih zemalja iz srednje i istočne Europe važan je znak i priznanje za hrvatsku politiku, naročito u odnosu prema susjedima. Ovaj poziv znači da je prepoznata pozitivna hrvatska politika prema susjedima, a ujedno je i potpora Hrvatskoj na europskom putu budući da smo u godini kada završavamo pregovore, izjavila je Kosor nakon dolaska u Prag.

Kosor je na sastanku poduprla nastojanje BiH da dobije Akcijski plan za članstvo (MAP) NATO saveza. Naglasila je kako je to u hrvatskom strateškom interesu budući da RH podupire cjelovitu BiH s tri konstitutivna naroda i ustavnom obvezom zaštite onog hrvatskoga.

Obama je na sastanak u Prag pozvao šefove država ili vlada Češke, Hrvatske, Bugarske, Estonije, Latvije, Litve, Poljske, Slovačke, Slovenije, Mađarske i Rumunjske.

Hrvatska je tim pozivom, koji je u pisanom obliku došao iz Bijele kuće na adresu hrvatske premijerke, ušla u krug deset država koje su u NATO primljene u razdoblju od 1999. do 2004. godine i s kojima se redovito održavaju konzultacije o europskoj sigurnosti.