Bačić: Sudbena vlast u Hrvatskoj je samostalna i neovisna

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić ocijenio je da nepravomoćna presuda Tomislavu Sauchi pokazuje da je sudbena vlast u Hrvatskoj samostalna i neovisna te da presuđuje na temelju dokaza i činjenica, neovisno o tome o kome je riječ i koju dužnost obnaša.

➡️ Saucha i Zeljko proglašeni krivima

- Očito je Županijski sud u Zagrebu sudio na temelju činjenica i dokaza, Tomislav Saucha je najavio žalbu, a ja ne mogu komentirati nepravomoćne presude, osvrnuo se Bačić na prvostupanjske presude Sauchi i Sandri Zeljko u aferi dnevnice, kojima su određene zakonske kazne od tri i četiri i pol godine.

Ovim postupkom i ostalima koji se u posljednje vrijeme vode pokazalo se da je u Hrvatskoj sudbena vlast doista samostalna i neovisna i bez obzira na to o kome je riječ, koju dužnost pojedina osoba obnaša, presuđuje na temelju činjenica, izjavio je Bačić u Saboru.

- Ovaj je postupak, i ne samo taj, pokazao da politika niti ima namjeru niti na bilo koji način utječe na rad sudbene vlasti u Hrvatskoj i na rad pravosudnih tijela poput DORH-a, PNUSKOK-a i Uskoka, ocijenio je Bačić.

Komentirajući navode Dragana Kovačevića nakon puštanja iz istražnog zatvora o pritiscima koji dolaze iz politike, Bačić je kazao da nema nikakvih saznanja o tome te da vjeruje da će on u svojoj obrani takve tvrdnje dokazati ako ih je bilo.

- Doista nemam nikakvih saznanja tko bi i iz kojih razloga na njega utjecao, ali ako je bilo kakvih pritisaka na njega, to je trebao reći ili će sada reći u svojoj obrani, dodao je.

S obzirom na izlazak iz istražnog zatvora i drugog osumnjičenika iz afere Janaf, bivšeg HDZ-ova gradonačelnika Velike Gorice Dražena Barišića, i mogućnost aktiviranja zastupničkog mandata, Bačić je kazao da je on stavio mandat u mirovanje i dao ostavku na sve dužnosti u HDZ-u.

- Prema Zakonu o izborima u Hrvatski sabor, to mirovanje ne može biti kraće od šest mjeseci. Nismo još razgovarali s njim jer je jučer izašao iz istražnog zatvora, no kako mandat pripada zastupniku, na njemu je da donese odluku o svom budućem statusu i o tome će sigurno izvijestiti i HDZ, neodređen je bio Bačić.

- O tome na sjednici Predsjedništva nismo razgovarali, a kada budemo, bit ćete upoznati s time, poručio je.