Radna saborska jesen, 55 plenarnih dana

Od svog konstituiranja u srpnju, aktualni saziv Hrvatskog sabora plenarno je zasjedao 55 dana, najviše unatrag šest jeseni, donio je 48 zakona, zastupnici su se za riječ javili više od pet tisuća puta.

➡️
Sabor glasovanjem o IGP-u završava izvanrednu sjednicu

Po broju plenarnih radnih dana, ova je saborska jesen, unatoč pandemiji koronavirusa, premašila sve jeseni unatrag šest godina. Lani se u jesenskom dijelu plenarno zasjedalo 36 dana, preklani 41, godinu prije toga 42 dana, 2016. godine 35 dana, a godinu prije toga 13 dana.

Ipak, preciznosti radi, treba podsjetiti da je aktualni saziv, osim u redovnoj jesenskoj sezoni, od 15. rujna do 15. prosinca, zasjedao i izvanredno u srpnju, kada je konstituiran, početkom rujna te sada u prosincu, sveukupno 15 radnih dana.

Zastupnici su u sabornici i drugim dvoranama proveli 366 sati, raspravili o 135 točaka dnevnog reda, donijeli 48 zakona, 28 izvješća, Državni proračun za 2021., rebalans ovogodišnjega.

Na dva aktualna prijepodneva Vladi su postavili 80 pitanja, još 164 u pisanom obliku. Za riječ su se javili više od pet tisuća puta, najviše kako bi replicirali jedni drugima ili kako bi govorili u ime klubova.

Poslovničkih se pravila nisu uvijek držali, što potvrđuje podatak da im je izrečeno ukupno 239 stegovnih mjera.